Liste savaşı ve Önder Sav faktörü...

Haberin Devamı

Deniz Baykal dönecek mi, dönmeyecek mi tartışmaları artık geride kaldı. CHP şimdilik yeni liderini olmasa da yeni genel başkanını buldu.

Önceki gün yapılan il başkanları toplantısının ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı kesinleşti. Kurultay’da yapılacak genel başkanlık seçimi artık formaliteden ibaret.

O nedenle artık dikkatler Pazar günü yapılacak Parti Meclisi seçimine odaklanmış durumda.

Bu alanda dünden itibaren Ankara’da çok yoğun bir kulis faaliyeti başladı.

Gönlü kırık Baykal ekibi, belki yaşadıkları şokun da etkisiyle şimdilik gelişmeleri uzaktan izliyor. Öteden beri CHP’de “vitrin ve kadro” değişimi isteyenler ise yoğun bir faaliyet içinde. Hatta öyle ki, yıllardır CHP’de kendilerine yer kalmadığını düşünen, küskün olan bazı eski CHP’liler de liste kulisinin içinde. Eski küskün ve kırgınlar da Kılıçdaroğlu döneminde yeniden CHP’de siyaset yapmaya başlayabileceklerini, partide etkin rol oynayabileceklerini düşünüyorlar.

Ama acaba Parti Meclisi listesinde kendilerine yer bulabilecekler mi?

Dünkü tablo itibariyle çoğu için güç görünüyor.

Çünkü onlara göre, kendilerini CHP’den uzaklaştıran nedenlerin başında Önder Sav faktörü geliyordu. Belki Deniz Baykal öyle uygun görmüştü ama sonuçta hepsinin ipini çeken ya da çektiği sanılan makamın Genel Sekreterlik, yani Önder Sav olduğu düşünülmüştü.

Ve şimdi geri dönüşte karşılarında yine Önder Sav’ı görüyorlar.

Hemen hepsi biliyor ve görüyor ki parti yönetiminin yeni mimarisi büyük ölçüde Önder Sav’ın imzasını taşıyacak.

Ve Önder Sav’ın bu konuda kendine göre partinin çıkarlarını esas alacağı ve kesinlikle taviz vermeyeceği söyleniyor.

Sav’a Parti Meclisi’nin blok liste değil, önceki dönemlerde uygulandığı gibi “çarşaf liste” yöntemiyle belirlenmesi önerildi. Hatta bu öneri daha ilk gün Kılıçdaroğlu’na çok yakın isimlerden geldi.

Ancak Önder Sav bu öneriye şiddetle karşı çıktı. Sav, en azından bu kritik kurultayda parti içinde yeni sorunlar yaşanmaması için blok listede ısrarlı oldu. Kılıçdaroğlu ekibi de önerisini geri çekti.

Şimdi ne olacak?

Yönetim listesini büyük ölçüde Önder Sav şekillendirecek. Tabii ki Kılıçdaroğlu ile danışarak.

Bundan önceki olağanüstü kurultayda gerçekleştirilen tüzük değişikliği gereğince yeni dönemde CHP’de genel sekterlik makanının önemi kalmayacak. Örgüt ve parti yönetimi başkanlık divanına geçecek. Genel başkan yardımcılarının gücü ve etkinliği artacak.

Ve Önder Sav düne kadar Genel Sekreter olarak elinde tuttuğu örgüte ilişkin yetkilerle birlikte, hatta bu yetkiler daha genişletilmiş olarak yeni dönemde birinci genel başkan yardımcısı olacak.

Ön plandaki bir numaralı isim, kuşkusuz yeni genel başkan Kılıçdaroğlu olacak. Ama geri planda parti işlerinin, örgütlerinin yeniden yapılandırılmasının yetkisi Önder Sav’da olacak.

Evet, Deniz Baykal genel başkanlıktan ayrılmak zorunda olmasaydı veya geri dönüş planı işletilebilseydi CHP’de muhtemelen Pazar günü itibariyle Önder Sav dönemi sona erecekti.

Sav da bunu biliyordu. Ama o çok daha çevik bir hamle yaparak Baykal ve ekibinin planlarını boşa çıkardı. Kılıçdaroğlu’na verdiği kritik destekle yeni dönemin de iki numaralı ismi yine Önder Sav oldu. Hem de çok daha güçlü bir konumda.

Sav, üç gün öncesine kadar CHP içinde adeta bir “günah keçisi” konumundaydı. Bütün olumsuzlukların, parti içi kıyımların başsorumlusu olarak görülüyordu. “Baykal masum ama ah Önder Sav olmasa” izlenimi veriliyordu etrafa. CHP’de başına tuğla düşen bile sorumluluğu Önder Sav’a yüklüyordu.

Acaba yeni dönemdeki misyonu ve imajı nasıl olacak Önder Sav’ın?

Muhtemelen, parti örgütlerini, partinin kurumsal yapısını ve tarihini en iyi bilen, dengeleri gözetebilen “Büyük Ağabey”...

DİĞER YENİ YAZILAR