Liste depremi ve seçim tsunamisi...

Haberin Devamı

Her seçim döneminde siyasi partiler hafif veya yüksek şiddette bir liste depremi yaşamıştır. Şimdi bu depremi önceki günden itibaren CHP yaşıyor, dün de AKP ve MHP sarsıldı.

Henüz hasarın tüm boyutları bilinmiyor. Çünkü liste depreminin bir de artçıları, daha önemlisi gecikmeli tsunami etkisi olacak. Onu bugünden kestirmek mümkün değil.

Çünkü bu depremin tsunamisi 12 Haziran gecesi sandıklar açılıp oylar sayıldıktan sonra yaşanacak.

Şimdi yaşananlar ufak tefek olaylar, küskünlükler...

Bazı yeni siyasetçilerin hayal kırıklıklarını dışa vurmalarından ibaret.

Aslında AKP’de de CHP’de de tahmin edilen sürprizler oldu.

Özellikle CHP’de köklü bir değişim zaten bekleniyordu. Ama belki de bu kadarı tahmin edilememişti.

Örneğin eski CHP’nin efsane genel sekreteri Önder Sav ve bütün adamlarının, yakınlarının çizilmesi... Ki bugün liste dışı kalan Sav, eskinin güçlü genel sekreteri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olmasında en önemli rolü oynayan isimdi.

Ama şimdi Kılıçdaroğlu, Önder Sav ve ekibine “siz biraz dinlenin” diyor. Tıpkı Bülent Ecevit’in 1972 sonrasında, genel başkanlığa giden yolda kendisine destek olan eski CHP’nin bazı kudretli isimlerini ilk seçimde sildiği gibi...

CHP’nin aday listesinde sadece Önder Sav ve ekibi çizilmedi. Deniz Baykal ekibi de tarih oldu. Hemen her seçimde Deniz Baykal tarafından bölgelerinde listenin ilk sıralarını işgal eden “Baykalcılar” yeni CHP’nin aday listesine giremediler.

Özetle Kemal Kılıçdaroğlu, eski CHP’yi temsil eden isimlere listesinde yer vermedi. Onun yerine bu aday listesiyle çok kritik iki önemli açılıma imza attı Kılıçdaroğlu. Ki bu iki açılım da Kılıçdaroğlu ve CHP açısından riski yüksek ve çok da tartışılacak hamleler.

Birincisi uzun süredir tartışma gündemini işgal eden “Ergenekon davası” sanıklarının aday gösterilmesi.

Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Sinan Aygün...

İkincisi AP, DYP ve ANAP’ta uzun yıllar siyaset yapmış isimlere listenin ön sıralarında yer verilmesi. Yani merkez sağ açılımı...

Bu ikinci açılım ilk kez deneniyor değil. 2007 seçimlerinde Deniz Baykal da benzer bir deneme yapmış ama istediği sonucu alamamıştı.

Acaba bu seçimde Kılıçdaroğlu sonuç alabilecek mi?

Riski göze alıp aday gösterdiği Ergenekon davası sanıkları Sinan Aygün, Mehmet Haberal ile Turhan Tayan, Mahmut Öztürk gibi eski DYP milletvekilleri AKP’ye konsolide olmuş merkez sağ oylardan CHP’ye kayda değer bir transfer gerçekleştirebilecekler mi?

Bu gerçekleşirse ne ala...

Bu listenin CHP içinde de CHP dışında da çok tartışma yaratacağına hiç kuşku yok. Eğer bu yeni yüzlerle ve yeni söylemle, Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP’si eğer 12 Haziran seçimlerinde başarılı bir sonuç alabilirse tartışma biter.

Ama ya aksi olursa işte o zaman CHP’de dün başgösteren liste depreminin tsunami etkisinin çok ama çok sert olacağına kuşku yok.

Acaba Kılıçdaroğlu ve ekibi bu tnsunaminin önünde durabilir mi? Kılıçdaroğlu’nun da zaten seçim sonuçlarını eski CHP’yi yönetenler gibi değerlendirmeyeceği biliniyor.

Başarısızlığı sineye çekip, bir sonraki seçime hazırlanalım demeyeceği önceki açıklamalarından biliniyor. Yani ya başarılı bir sonuç alacak ya da olağanüstü kurultay çağrısı yapacak. Bugün itibariyle CHP bu yeni söylem ve yeni isimlerle başarılı olacağına inanıyor. Başarı çıtası da yüzde 30’un üstünde...

DİĞER YENİ YAZILAR