Kuzey Irak’a önce ambargo sonra askeri operasyon...

Haberin Devamı

Kuzey Irak’a yönelik askeri harekat konusunda Meclis’ten alınması gereken yetki tezkeresi muhtemelen bir iki hafta içinde görüşülüp karara bağlanacak. Aslında artık tezkerenin çıkmaması/çıkarılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Tezkere Meclis’ten geçecek, hem de büyük bir çoğunlukla geçecek.

Çünkü DTP dışındaki muhalefet bu tezkerenin çıkarılmasını iktidar partisinden daha çok istiyor. MHP ve CHP adeta zorluyor hükümeti, “Meclis’ten yetki alıp Kuzey Irak’a girin” diye.

Tezkereye MHP ve CHP’den tam destek gelecek. Fakat AKP Grubu’ndan tam destek geleceği kuşkulu. AKP içinde tezkereye ve sınır ötesi operasyona karşı ciddi bir muhalefet var. Özellikle Kürt kökenli milletvekilleri, Kuzey Irak’a yönelik askeri operasyona şiddetle karşı. Onlar, “askeri operasyonun sorunu çözmeyeceği gibi işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirebileceğini” düşünüyorlar. Bu düşüncelerini açıkça ifade ediyorlar da...

Başta Kürt kökenli milletvekilleri olmak üzere AKP Grubu, tezkere oylamasında ciddi fire verebilir. Ancak muhalefetin desteği tam olduğu için Hükümetin istediği yetki bir iki hafta içinde Meclis’ten çıkacak.

Ama uygulanacak mı?

Bayramdan sonra yetki tezkeresini imzalayıp Meclis’e göndermeyi planlayan Başbakan Tayyip Erdoğan acaba bu yetkiyi aldıktan sonra gereği için Genelkurmay Başkanlığı’na “Irak girin, gereğini yapın” talimatının da altını imzalayıp verecek mi?

Hayır vermeyecek.

Başbakan Erdoğan’ın önceki gün CNN Türk’te soruları yanıtlarken de söylediği gibi Hükümet, sınır ötesi operasyon için Meclis’ten bir yıl süreli yetkiyi alacak. Ama bunu hemen bugünden yarına kullanmayacak.

PKK’lı teröristlere adeta “Kaçın, saklanın” dercesine önceden ilan ederek girilmeyecek. Hatta mümkün olursa hiç girilmeyecek. Ancak bütün yollar tüketilip, sorunun köklü çözümü için tek çare sınır ötesi harekat noktasına gelindiğinde, koşulların en uygun olduğu günde Türk Silahlı Kuvvetleri, hiç kimsenin beklemediği bir anda Kuzey Irak’taki PKK yuvalarına hava ve kara harekatını başlatacak.

Hükümetin bu konudaki stratejisinin ilk aşamasını yoğun bir diplomatik temas trafiği oluşturuyor. Önce Irak hükümeti ve ABD, Kuzey Irak’taki PKK varlığının tasfiyesi için işbirliği yapmaya zorlanacak.

Bu arada bölgedeki PKK teröristlerine barınma imkanı sağlayan, hatta gizli ve açık lojistik destek veren Kuzey Irak’taki otonom Kürt yönetimi üzerinde ağır bir baskı oluşturulacak. Ekonomik yaptırımlar adım adım uygulamaya konulacak. Ticari ilişkileri kısıtlanacak. Bu bölgenin elektriğinin neredeyse tamamını, akaryakıt ihtiyacının büyük bölümünü Türkiye sağlıyor. Kuzey Irak’a sefer yapan yolcu uçakları Türk hava sahasını kullanıyor.

Diplomatik temaslardan sonuç çıkmaması, yapılan uyarıların Irak hükümeti ve özellikle Kürt yönetimince dikkate alınmadığının görülmesi halinde ikinci aşama olarak bu alanlarda kademeli bir ambargo uygulamasına geçilecek.

Özetle Irak’ı ve Kuzey’deki Kürt yönetimini işbirliğine ikna etmek için akla gelebilecek tüm tedbirleri adım adım devreye sokacak hükümet. Son çare askeri harekat...

İyi bayramlar...

DİĞER YENİ YAZILAR