Kuzey Irak’a ambargo ve sınırötesi operasyon yolda...

Haberin Devamı

Türkiye, gerek ABD gerekse de ABD’nin kontrolündeki merkezi Irak Hükümeti nezdinde uzunca bir süredir PKK terörüne karşı mücadelede işbirliği için ikna diplomasisi yürütüyor.
Fakat ne yazık ki şu ana kadar işbirliği yönünde karşı taraftan somut bir adım gelmiş değil. İki hafta önce Irak’la bir güvenlik anlaşması imzalandı ama onun da Kuzey Irak’taki otonom Kürt yönetiminin muhalefeti nedeniyle ne ölçüde hayata geçirilebileceği belli değil.
Türkiye işbirliği konusunda aylardan, hatta yıllardan beri sabırla bekliyor. Ama terör beklemiyor. Terör örgütünün hain saldırıları her gün can almaya devam ediyor.
Ve geçen pazar günü Şırnak’ta meydana gelen saldırı, 13 askerin şehit edilmesi bardağı taşıran son damla oldu.
Sınır ötesi operasyon konusunda muhalefet ve iç kamuoyundan gelen baskılara uzun süreden beri direnen, bunun son seçenek olması gerektiğini düşünen hükümet de dün itibariyle bu son seçenekten yana tutum almış durumda.
Önceki gün ve dün Ankara’da terörle mücadele gündemli yoğun bir trafik yaşandı. Konu önce Bakanlar Kurulu’nda ele alınıp genel çerçevesi itibariyle enine boyuna değerlendirildi. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başkanlığında Çankaya Köşkü’nde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da katıldığı bir devlet zirvesi yapıldı.
Dün de Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının ardından iç ve dış kamuoyuna çok önemli bir açıklama yapıldı. Açıklamanın can alıcı paragrafı şu:
“Terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere hukuki, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması, terör ve teröristlerle etkili yöntemlerle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir...”
Evet Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in deyimiyle Türkiye artık “sözün bittiği nokta”da.
Bundan sonraki eylem planının ana hatları dünkü açıklamanın tek cümlelik kritik paragrafında açıkça ifade ediliyor.
Bir kere hiç tereddüte yer bırakmayacak biçimde sınır ötesi operasyon için düğmeye basıldığı duyuruluyor.
Bu açıklamayla Türkiye bütün dünyaya şunu ilan ediyor: Terör örgütünün Kuzey Irak’taki varlığını ortadan kaldırmak için ABD ve Irak hükümeti işbirliği yaparlarsa birlikte, yapmazlarsa da ben tek başıma gerekeni yapmaya kararlıyım...
Tabii ki bu, yarından itibaren Türk birlikleri Kuzey Irak’a girecek anlamına gelmiyor. Öyle anlaşılıyor ki şu anda Genelkurmay’a gerekli siyasi direktifi vermiş durumda Başbakan. Şimdi bir yandan bunun askeri ve teknik hazırlıkları yürütülürken diğer yandan da Irak’a yönelik olarak her bakımdan bir baskı politikası uygulayacak Türkiye. Hem de 1998 yazında Abdullah Öcalan için Suriye’ye uygulanandan daha ağır bir baskı.
Önce “Güvenlik anlaşmasını hayata geçirin. Ülkenizdeki teröristlere yardım ve yataklık yapmayın, yakalayıp teslim edin” denecek.
Ardından adım adım ekonomik yaptırımlara geçilecek. Irak ve ABD, işbirliğine zorlanacak.
Bu arada askeri hazırlıklar tamamlanacak, konu önümüzdeki günlerde Meclis’e getirilecek ve sınırötesi için tezkere çıkarılacak. Ardından gerekli görüldüğü anda, iç güvenlik harekatına paralel biçimde tek taraflı olarak sınır ötesinde etkili bir hava ve kara harekatı başlatılacak.
Tabii ki arzu edilen, bu noktaya gelinmeden, Irak ve ABD’nin sözde değil özde ve gerçek işbirliği ile ortak mücadele. Bu bakımdan Başbakan Erdoğan’ın Washington ziyareti kritik önem taşıyor...

DİĞER YENİ YAZILAR