Kurultay CHP’de neyi değiştirecek?

Haberin Devamı

CHP Türkiye’nin en eski, en köklü partisi olmasının da etkisiyle en çok kurultay yapan partisi. Bugüne kadar tam 50 kurultay yaptı CHP. 33’ü olağan kurultay, 17’si ise olağanüstü. Bugünkü 34. Olağan, toplamda da 51. kurultay.

İlginç olan bu kurultayların 5’inin Kemal Kılıçdaroğlu döneminde gerçekleşmiş olması...

Bu kurultaylar neyi değiştirdi, yarın ne değişecek?

Elbette her kurultay bazı değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Ki Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçildiği 22 Mayıs 20120 kurultayında da sonraki olağanüstü kurultaylarda da biçimsel de olsa çok şey değişti CHP’de. Deniz Baykal’ın yerine Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olması başlı başına bir değişim.

Parti vitrini tepeden tırnağa değişti, söylem değişti.

Partinin efsane isimlerinin çoğu bugün yok. Bugün ideolojik olarak değilse bile isim bazında büyük ölçüde yenilenmiş durumda CHP.

Bugünkü kurultay, CHP’nin bundan sonraki siyasal yörüngesi açısından önemli olduğu kadar Kılıçdaroğlu için de kritik öneme sahip.

Çünkü son iki yılda 5 kurultay yapıldı CHP’de, pek çok şey değişti, değiştirildi ama muhtemelen Kılıçdaroğlu partiye ve parti yönetimine tam anlamıyla damgasını vuramadı. Bugünkü kurultayda bu fırsat var. Önceki kurultaylar Deniz Baykal - Önder Sav ikilisinin tercihleri doğrultusunda belirlenen delegelerle yapılıyordu. Bu kurultay ise Kılıçdaroğlu yönetiminde yapılan ilçe ve il kongrelerinde seçilen yeni delegelerle, yeni CHP’ye uygun yeni delegelerle gerçekleştiriliyor.

Bugün başlayacak olan kurultayda 60 kişilik Parti Meclisi için kıyasıya yarış yaşanacak. Ki bu yarış günler öncesinden başlamıştı zaten. Günlerdir CHP içinde müthiş bir kulis faaliyeti yürütülüyor. 60 Kişilik Parti Meclisi için yüzlerce aday var. Ama herkes de biliyor ki Kılıçdaroğlu’nun vereceği anahtar liste fazla hasar görmeden seçimi kazanacak.

Ve oluşacak yeni Parti Meclisi’nden yeni Merkez Yönetim Kurulu’nu belirleyecek Kılıçdaroğlu.

Oluşacak bu yeni yönetim, partiyi Kılıçdaroğlu ve CHP için hayati önem taşıyan seçimlere hazırlayacak.

İlk sınav muhtemelen 2013 yılı sonbaharına alınması düşünülen mahalli idare seçimlerinde verilecek. Kılıçdaroğlu bugüne kadar CHP’nin iç seçimlerinden zaferle çıktı ama henüz parlak bir sandık zaferi elde edebilmiş değil. 2010’da yapılan anayasa referandumundan umulan sonuç çıkmadı. 2011 milletvekili seçimlerinde ise dört puanlık artış her ne kadar buruk bir başarı olarak kabul edilmiş olsa da, Kılıçdaroğlu’nun koyduğu başarı çıtasının altında kaldığı bir gerçek.

O yüzden önümüzdeki mahalli idare seçimleri ve ardından yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri kritik önem taşıyor.

Mahalli idare seçimlerinde CHP oy oranını yüzde 30’lara tırmandırıp, iktidar alternatifi haline gelebilecek mi? Mevcut belediyeleri koruyup üstüne İstanbul veya en azından Ankara’da sürpriz bir başarı gösterebilecek mi? Yoksa AKP’nin şimdiden var gücüyle asılmaya başladığı İzmir ve Antalya’yı da mı kaybedecek?

Kılıçdaroğlu, bugün başlayacak kurultayda oluşturacağı yeni parti yönetimi ile hazırlanacağı mahalli idare seçimlerinde gerçekten bir başarı hikayesi yazabilirse, parlak bir sonuç elde edebilirse işte o zaman CHP için gerçekten de iktidar yürüyüşü çok daha anlamlı hale gelecek. Cumhurbaşkanlığı ve ardından da genel seçimler için büyük avantaj elde edecek ve bugün başlayan kurultay da CHP’nin dönüm kurultayı olarak tarihe geçecek.

Ama ya aksi olursa?

Tartışmaya bile gerek yok; böyle bir olumsuzluk, bugünkü kurultayın Kılıçdaroğlu’nun son kurultayı olarak anılmasına neden olabilir.

Çünkü Kılıçdaroğlu’nun daha ilk gün verdiği bir taahhüdü var. “Başarısız olursam başkaları gibi koltuğa yapışmam, daha iyi yapabilecek olanların yolunu açarım” diye özetlenebilecek açıklamaları olmuştu Kılıçdaroğlu’nun.

Zaten kişilik olarak da parti içi seçim zaferleriyle yetinecek, kendi koltuğunu sağlamlaştırmaya çalışacak yapıda bir siyasetçi değil.

O nedenle yeni PM ve içinden çıkaracağı yeni MYK konusunda hayati tercihler yapacak Kılıçdaroğlu...

DİĞER YENİ YAZILAR