Küçülen ekonomiye yeni program...

Haberin Devamı

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küçülen ekonomiye yeni bir orta vadeli program hazırlığı içinde olduklarını açıkladı dün.

Türkiye 2008 yılı Eylül ve Ekim aylarından beri küresel krizin etkisi altında. O günden bu yana hükümet yetkililerinden karşı karşıya olunan sorunlarla ilgili çokça açıklama yapıldı. Ama bütün bu açıklamalar Başbakan Erdoğan’ın “kriz bizi teğet geçti” özdeyişi çerçevesinin dışına çıkamadı. Merkez Bankası Başkanı dışında ekonomiden sorumlu hiçbir makam çıkıp gerçek durumu açıklayamadı. Buna cesaret edemedi.

Dün ilk kez Ali Babacan, hemen herkesin bildiği gerçek durumu itiraf etti; krizin Türkiye’yi teğet geçmediğini, üretimde istihdamda ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunulduğunu açıkça söyledi.

NTV’ye konuşan Başbakan Yardımcısı, daha önce yüzde 3,6 olarak açıklanan 2009 yılına ilişkin ekonomik küçülme tahmininin tutmayabileceğini, küçülmenin daha yüksek çıkabileceğini de belirtti.

Babacan borsalardaki ve döviz piyasasındaki geçici bahar esintilerine bakıp, “dibi gördük, artık işler düzeliyor” söylemlerine itibar etmediğini ifade ederken de şunları söyledi:

“Hem dünyada hem Türkiye’de kötüye gidişin yavaşladığıyla ilgili küçük sinyaller görüyoruz. Ama en kötüyü gördük demek için erken. Bir kaç ay daha izlemek gerekecek. İhtiyatı elden bırakmayacağız...”

Evet Babacan, yüreklere su serpecek müjdeler, somut önlemler açıklamadı belki ama en azından durumu gerçekçi bir biçimde özetledi. Hükümetin ekonomiye yaklaşımı bakımından bu da önemli sayılabilecek bir gelişme.

Çünkü şimdiye kadar Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümetten hep “Bizim ekonomimiz sağlam, krizden en az biz etkilendik, bizi teğet geçiyor ” türünden açıklamalar dinledik. Ve ne yazık ki bu tür açıklamalar hep TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) resmi verileriyle tekzip edildi.

Tıpkı dün olduğu gibi her ay önce sanayi üretim verileri açıklandı; durum felaket. Sanayi üretimi görülmedik oranda daralıyor. Bir hafta sonra işsizlik verileri açıklandı, korkutucu...

7-8 aydan beri Türkiye bu çelişkili durumu yaşıyor. Hükümet durumumuz iyi diyor, rakamlar tekzip ediyor. Örneğin dün açıklanan Nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verileri. İlk dört ayda toplam sanayi üretimi yüzde 21,1 azalmış, geriye dönük 12 aylık üretim daralması da yüzde 10. İmalat sanayiinde ise aynı oranlar yüzde 23,5 ve yüzde 11,6.

Genel işsizlik oranı yüzde 16,1’le rekor düzeye çıkmış, kentli genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 30,1.

Bu ay sonunda TÜİK birinci çeyrek gayri safi yurt içi hasıla verilerini açıklayacak. Bu açıklamayla muhtemelen Türkiye’nin ilk kez çift haneli bir ekonomik küçülme rakamını yaşamakta olduğu görülecek.

Oysa Türkiye’nin resmi bütçesi, ekonomik programı hala yüzde 4’lük büyüme hedefi öngörüyor. Meclis’in kabul ettiği bir 2009 yılı Türkiye bütçesi var ama uygulanan bütçe bambaşka. Bütçede ipin ucu tümüyle kaçmış durumda. Daha kötüsü, kamu maliyesinde kalıcı bozuklukların, eski hastalıkların virüsleri bir süreden beri yavaş yavaş yeniden canlanıyor.

Babacan, bu konuda da durumun farkında olduklarını belirtirken, “bütçeyi 2011’e kadar kalıcı olarak daha sıhhatli hale getirecek yapısal reformları gerçekleştirmek zorundayız” diyor.

Bu önemli bir taahhüt ama acaba Başbakan ne düşünüyor?

DİĞER YENİ YAZILAR