Küçük sağ partilerde ortak cephe arayışı

Siyasetin ana gündem maddesi, aslında artık Türkiye’nin de tek önemli gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanmış durumda

Haberin Devamı

Siyasetin ana gündem maddesi, aslında artık Türkiye’nin de tek önemli gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanmış durumda.

Siyasi tartışmalar Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı ekseninde yürütülüyor. Ana muhalefet partisi CHP’den Meclis dışındaki en küçük partiye kadar bütün partilerin bu konuda bir görüşü, bir pozisyonu var.

Görünürde öyle ama gerçekte ise CHP ve MHP dışındaki partiler cumhurbaşkanlığı seçimiyle fazlaca ilgili değiller.

Çünkü onların dertleri başka, arayışları başka. Özellikle küçük partiler, baraj endişesini bütün ağırlığıyla ölümcül biçimde üzerlerinde hisseden partiler cumhurbaşkanının kim olacağı ile değil, barajdan nasıl geçecekleri ile daha ilgililer.

Kürtler’in partisi DTP’deki eğilim öteden beri konuşulan bağımsız adaylık formülü. DTP seçime göstermelik olarak girecek. Batı illerinde seçime asılacak ama asıl güçlü olduğu bölgede göstermelik adaylar çıkararak “bana oy vermeyin benim işaret ettiğim bağımsız adaylara verin” mesajını yayacak seçmenine. Böylelikle başta Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Batman, Ağrı, Van ve Tunceli gibi Doğu Güney Doğu illerinden 30 - 35 milletvekili çıkararak yeni dönemde Meclis’te grup oluşturabilmeyi planlıyor DTP.

Bir de küçük sağ partiler var. Örneğin Cem Uzan’ın Genç Partisi (GP), Erbakan’ın Saadet Partisi (SP), Yazıcıoğlu’nun Büyük Birlik Partisi (BBP)’si. Onların da derdi baraj. ANAP da baraj sıkıntısını bütün ağırlığı ile üzerinde hissediyor.

Son günlerde Ankara’da bu partileri kurtaracak bir geniş cephe formülü üzerinde bazı görüşmeler, bazı formül arayışları yürütülüyor.

Barajdan kurtulma konusunda en tecrübeli isim kuşkusuz Necmettin Erbakan. Ki Erbakan, 1991 seçimlerinde öteden beri hiç yıldızının barışmadığı Alpaslan Türkeş’le, BBP’lilerle, IDP ile seçim ittifakı yapıp ortak liste ile seçime girerek baraj tehdidini aşabilmişti.

Şimdi benzer bir hazırlık yapılıyor ve bu kez ANAP’ı da, hatta çok zor görünüyor ama mümkün olursa DYP’yi de içine alacak bir geniş cephe formülü.

Yani içinde en dincisini de, en milliyetçisini de, en liberalini de barındıracak bir geniş cephe.

Bütün bu küçük partiler tek parti listesinden seçime girecek; örneğin AP veya DP, hatta Mehmet Ağar cephe formülünü kabul ederse DYP bile olabilir deniyor. Recai Kutan ve arkadaşları, Cem Uzan ve ekibi, kabul ederse Erkan Mumcu ve ANAP’lılar DYP listesinden seçime katılacaklar. Her partiye tahmini gücü oranında garantili adaylık kontenjanı tanınacak, seçimden sonra isterlerle seçilen milletvekilleri yine kendi partilerine geçerek parlamentodaki yerlerini alabilecekler.

Sonuç alınıp alınamayacağını bugünden kestirebilmek güç. Ancak böyle bir çaba var.

Cephe formülü gerçekleştirilebilir mi, sonuç verir mi bilinmez ama eğer sonuç verirse yeni dönemde Meclis çok eğlenceli olur doğrusu...

DİĞER YENİ YAZILAR