Krizi aşmanın tek yolu seçim

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle igili matematik tartışmaları dün gece saat 23.15 itibariyle önemini değerini kaybetti

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle igili matematik tartışmaları dün gece saat 23.15 itibariyle önemini değerini kaybetti.

O saatte Genelkurmay Başkanlığı’ndan internet aracılığıyla yapılan son derece sert ifadelerle yüklü laiklik uyarısı artık gündemi başka bir noktaya taşımış durumda.

Dün gece yarısından itibaren başkentte yoğun bir telefon trafiği başlamış durumda.

Açıklamanın içeriği bir yana yapılış saati önem taşıyor. Genelkurmay, geçmişte de laiklik ve bölücülük başta olmak üzere hassas olduğu temel konularda zaman zaman açıklamalar yapmıştı. Ama bu açıklamaların hiçbirisi gece yarısı saatlerinde değil normal mesai saatleri içinde yapılmıştı. Ve bugüne kadar yapılan açıklamaların hiçbirinin tonu bu denli sert ve uyarı yüklü ifadeler içermiyordu.

Niye dün yapıldı niye geceyarısına doğru?
Bir kere açıklamanın içeriğinde de yer aldığı gibi genel durumun tesbitinin yanısıra cumhurbaşkanlığı seçimine ve bu seçimle ilgili tartışmalara da atıf var açıklamada. Ve geceyarısı yapılmış olması ile ilgili bazı emekli askerlerin yorumuna göre, eğer seçim ilk turda sonuçlanmış olsaydı açıklama ile yetinilmeyebilirdi. Yani açıklamanın son bölümünde belirtildiği gibi TSK cumhuriyetin temel niteliklerinin korunması konusunda kendisine kanunlarla verilen açık görevleri, yani “koruma ve kollama” görevini açıkça yerine getirebilirdi.

Tabii ki bunlar yorum.

İkinci nokta şu:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en üst komuta kademesi bir süreden beri devamlı irtica tehdidi uyarısı yapıyor. Son olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 12 Nisan tarihindeki basın toplantısında bu yöndeki tesbit ve uyarılarını dile getirdi. Ki daha önce hem ayrı ayrı kuvvet komutanları hem de Genelkurmay Başkanı’nın bu yönde pek çok uyarısı olmuştu.

Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar bu uyarılara anında yanıt verdi. Türkiye’de irtica tehdidi bulunmadığını, laik cumhuriyetin güvencede olduğunu vurguladılar.

Bu durum, TSK ile hükümet arasında laiklik ve irtica tehdidi konusunda ciddi tanım ve görüş farkları olduğunu aslında ortaya koyuyor.

Ve öyle anlaşılıyor ki hükümetin yapılan uyarıları fazla önemsememesi, özellikle Milli Eğitim’le ilgili şikayetleri dikkate almaması bir şekilde zaten not edilmişti.

Şimdi bunun üzerine bir de cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşananlar da eklenince dünkü sert bildiriyi yayınlayarak son uyarıyı yapıyor TSK.

Sonuç olarak Genelkurmay’ın dünkü uyarı açıklamasıyla birlikte ortaya tam anlamıyla bir kriz durumu çıkmış bulunmaktadır.

Başbakan Erdoğan ve kurmayları gece sabaha kadar durum değerlendirmesi yaptılar.

Dün geceki eğilim, açıklamayı elbette dikkate almak ama fazla büyütmeden, Genelkurmay Başkanı ile görüşerek bu krizi aşmak, bu arada cumhurbaşkanlığı seçim sürecini devam ettirmek yönündeydi.

Ancak bugün itibariyle bu eğilim muhtemelen değişecek.

Ve muhtemelen de Türkiye hızla erken seçime gidecek ve 11. Cumhurbaşkanı’nı seçimlerde oluşacak yeni parlamento yeni bir anlayışla uzlaşmayla seçecek.

DİĞER YENİ YAZILAR