Kriz aşılamıyor

Haberin Devamı

HABER ANALİZ

Yüksek Askeri Şura’da baş gösteren atama ve terfi krizi devam ediyor. Bir haftadan beri her gün “bugün veya yarın çözülür” deniyor ama çözülemiyor.

Çözülemiyor çünkü kriz derin. Ve taraflar pozisyonlarını değiştiremiyorlar.

Hükümet ve Başbakan Tayyip Erdoğan son derece net ve kararlı: Orgeneral Hasan Iğsız Kara Kuvvetleri Komutanı olamaz...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de farklı düşünmüyor.
Ama öte yandan komutanlar da bu konuda geri adım atamıyorlar.

Üç gün önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ile görüştü. Önceki gün de Başbakan Erdoğan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile.

Özellikle dünkü Başbakan-Başbuğ görüşmesinin yumuşamanın önünü açabileceği ve atama krizinin bugün yarın çözüme kavuşturulmasını sağlayabileceği umuluyordu.
Olmadı.

Gerilim düşmedi.

Mevcut tabloda düşmesi de zor.

Çünkü, Genelkurmay Başbakanı Orgeneral İlker Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Orgeneral Iğsız’ı kendi bireysel tercihi olarak önermedi. Dahası yeni Genelkurmay Başkanı adayı Orgeneral Işık Koşaner’in de tek başına görüşü değil bütün orgenerallerin ortak görüşü ile bu öneri yapılmıştı.

O nedenle şimdi sadece İlker Başbuğ’un geri adım atması yetmiyor. Ki, Başbuğ da şu ana kadar geri adım atıp, Kara Kuvvetleri için yeni bir isim önerisi yapacağı yönünde bir eğilim belirtmedi.

Aynı şekilde Işık Koşaner’in de Iğsız yerine alternatif bir isim önerilmesine bu aşamadan sonra TSK içinde sıkıntı yaratabileceği gerekçesiyle sıcak olmadığı biliniyor.
Bu tam bir kilitlenme durumu.

Kilitlenmenin aşılabilmesinin en basit anahtarı olarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı için atama kararnamelerinin 30 Ağustos’a kadar bekletilmesi akla geliyor. O zaman Orgeneral Işık Koşaner de otomatik olarak emekliye ayrılmış olacak. Ve komuta kademesinde çok daha köklü değişiklikler kaçınılmaz hale gelecek.
Muhtemelen de Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Necdet Özel önce Kara Kuvvetleri Komutanı ardından Genelkurmay Başkanı olacak.
Bu akla geliyor ama formül olarak ne Başbakan Erdoğan ne de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kafasında en azından şimdilik böyle bir formül olmadığı söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Gül’ün de Başbakan Erdoğan’ın da beklentisi Orgeneral Işık Koşaner’in Iğsız dışında bir orgeneralin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önerilmesini sağlaması.
Eğer Orgeneral Koşaner, önce kendisini sonra da ordu komutanları ve komuta kademesini hükümetin kabul edebileceği bir orgeneralin kara kuvvetleri komutanlığına önerilmesi konusunda ikna edebilirse sorun aşılacak.
Hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın arzusu bu. Sorunun daha fazla gecikmeden bu şekilde çözülmesi.
Dün İstanbul’a giden Cumhurbaşkanı Gül bugün akşam saatlerinde tekrar Ankara’ya dönecek ve girişimlerini sürdürecek.

DİĞER YENİ YAZILAR