Kılıçdaroğlu’nun iktidar koşusu...

Haberin Devamı

CHP kurultayında beklendiği gibi sürpriz olmadı. Genel Başkanlık seçimi formaliteden ibaretti. Formalite tamamlandı ve Kılıçdaroğlu oybirliği ile CHP’nin yeni genel başkanı oldu.

CHP kurultayına ilgi çok büyük oldu. Medyanın ilgisi yüksekti, haber kanallarının hemen tümü canlı yayınlarla naklen verdi kurultayı. CHP’lilerin ilgisi de çok yüksekti. Günlerdir akın akın Ankara’ya gelen partililer salon dışında büyük kalabalıklar oluşturdu. Ankara’da tam bir bayram havası yaşadı CHP’liler.

Delegelerin de, izleyicilerin de, tüm CHP’lilerin yüzleri gülüyordu. İktidara susamışlıkları her hallerinden belli olan CHP’liler Kılıçdaroğlu ile iktidara yürüyeceklerine inanmışlar. O yüzden içten ve inanarak “Başbakan Kemal” sloganını yürekten haykırıyorlar.

Umutları, beklentileri çok yüksek CHP’lilerin.

Çok şey yaşandı CHP’nin dünkü 33. Olağan Kurultayı’nda. Yıllardan beri iç sorunlar yaşadığı için bir dönem “olağanüstü kurultaylar partisi” diye anılan CHP’nin dünkü kurultayı olağandı ama olağanüstü koşullarda yapıldı.

Bu kurultayın hazırlıkları yapılırken hiçbir heyecan, hiçbir beklenti yoktu. Genel Başkanlık seçimi yine formaliteden ibaret kalacaktı. Baykal Genel Başkan seçilecekti. Kurultay da parti yönetiminde, yani vitrinde yapılacak değişikliklerden ibaret kalacaktı.

Ancak iki hafta önce patlayan kaset komplosu her şeyi değiştirdi.

İki hafta öncesine kadar partide üçüncü veya beşinci sıradaki adam olup olamayacağı tartışılan Kemal Kılıçdaroğlu dün Genel Başkan oldu.

Hava 180 derece değişti. CHP’nin küskünleri Kurultay salonuna koştu. Altan Öymen’den Erol Çevikçe’ye, Adnan Keskin’e, Murat Karayalçın’a kadar pek çok küsmüş, küstürülmüş, kenara çekilmiş kıdemli partililer dün yine heyecanla, umutla yuvaya döndü.

Kuşkusuz en önemli gelişme “Ecevit efsanesi”nin dönüşüydü. Kılıçdaroğlu’na destek vereceğini önceki gün ilan eden Rahşan Ecevit dün Emrehan Halıcı ile birlikte kurultay salonuna geldi. Rahşan Ecevit’in salona girişi büyük bir heyecan, müthiş bir duygu seli yarattı. Rahşan Hanım’la birlikte adeta Bülent Ecevit’in ruhu da salona girmişti...

Ki zaten Kılıçdaroğlu’nun kurultay konuşması da Bülent Ecevit’ten izler taşıyordu, halkçılık vurgusu yeniden öne çıkıyordu dün itibariyle CHP’de.

İktidar yürüyüşü için “Halk için halkla beraber” diyor Kemal Kılıçdaroğlu. “Temiz Türkiye” diyor, “Halktan yana yürüyüş”, “Hakça bölüşüm” diyor.

Katı devletçilikle, hatta “askercilik”le özdeşleştirilmiş, “Halka karşı devletten yana olmak” imajı üstüne yapışmış olan CHP’yi yeniden adı gibi halkın partisi yapacağını vadediyor Kılıçdaroğlu.

Açlığa, yoksulluğa, yolsuzluklara vurgu yapıyor Kılıçdaroğlu, yolsuzlukların hesabını soracağını vadediyor.

“Ben yok, biz varız” diyerek lider odaklı particilikten, kadro siyasetine geçişin sinyallerini veriyor.

“İktidar için yürümek yetmez, koşmalıyız” diyor.

Ve bu iktidar koşusunun nasıl olacağını da Nazım Hikmet’in şu dizeleriyle tarif ediyor:

“Bir ağaç gibi tek ve hür,

Ve bir orman gibi kardeşçesine...”

Parti içi barışa, birlik ve beraberliğe önem vereceğinin altını çiziyor. Ayrıca bugüne kadar çok yakınılan parti içi demokrasi için de net taahhütte bulunuyor.

Evet CHP’nin dünkü kurultayda tam bir birlik havası, büyük bir coşku vardı. İttifak vardı, Kılıçdaroğlu kurultaya katılan bütün delegelerin imzasıyla aday gösterildi ve oybirliği ile seçildi.

Ama bugün hava biraz değişebilir. Bugün Parti Meclisi, parti yönetimi için seçim yapılacak. Birkaç günden beri alttan alta yaşanan listeye girebilme çekişmesi bugün su yüzüne çıkabilir.

Ama CHP’lilerde iktidar umudu ve beklenti o kadar yüksek ki bu tür ufak tefek liste kırgınlıklarının sorun oluşturmayacağı anlaşılıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR