Kıbrıs’ta çözüm için yeni girişim

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için yeni bir girişim başlatma hazırlığında.

Cumhurbaşkanı Gül, Pazar günü çıkacağı ABD gezisi öncesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı Çankaya Köşkü’nde ağırladı.

ABD’deki temasları sırasında gündeme getirmeyi düşündüğü yeni girişimin ana hatları konusunda KKTC Cumhurbaşkanı ile genel bir değerlendirme yapan Gül, görüşmeler sonrasında düzenledikleri ortak basın toplantısında da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile yapacağı görüşmede kapsamlı çözüm için yeni bir hareket başlatmasını isteyeceğini söyledi.

Gül önümüzdeki haf ta başında Washington’da önce ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşecek, 8 Ocak günü de Beyaz Saray’da Başkan Bush ile bir araya gelecek. Bugüne kadar Dışişleri Bakanı olarak Beyaz Saray’da çok sayıda görüşmeye katılan Gül şimdi ilk kez Cumhurbaşkanı olarak ağırlanacak.

Gül’ün Washington’daki görüşmeleri sırasında elbette Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkiler değerlendirilecek, Irak ve PKK sorunu, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları ve ABD’nin sağladığı destek ele alınacak.

Ancak Gül’ün bu kez asıl üzerinde duracağı konunun Kıbrıs olacağı ifade ediliyor. Konuyu önce Dışişleri Bakanı Rice ile yapacağı görüşmede açacağı belirtilen Gül’ün, Başkan Bush’tan da BM’nin harekete geçirilmesi ve Rum ve Yunan tarafının masaya çekilmesi konusunda destek isteyeceği bekleniyor.

Gül, dünkü basın toplantısında ifade ettiği gibi BM Genel Sekreteri’nden de çözüm için aktif tutum almasını, Rum kesimince reddedildiği için kadük olan “Annan Planı” benzeri yeni bir plan hazırlamasını isteyecek.

Aslında Türkiye’nin ve KKTC’nin istediği Gül’ün kafasındaki formül Annan Planı’nın güncelleştirilerek yeniden masaya getirilmesi.

Annan Planı’nın gerisinde kalacak bir formülün kabul edilmesi olası gözükmüyor. Dün her iki Cumhurbaşkanı da yaptıkları konuşmalarda çözümün temel parametrelerini ifade ederlerken üstüne basa basa “eşit statü ve ortaklık” ilkesinin altını çizdiler.

Ada’da iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı iki kurucu devleti esas alan bir çözüm planı.

Ve tabii ki Türkiye’nin garantörlüğü ile...

Üç sene önce bu konuda masada uzlaşma sağlanmış, fakat referandumda Türk kesimi çözüm formülüne “evet” derken, Rumların açık farkla “hayır” demeleri ile sonuç alınamamıştı.

Şimdi Türkiye aynı şartlarla yeni bir çözüm planı için ABD, İngiltere ve BM’yi harekete geçirmeye çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Gül’ün bu konuda ABD’de yapacağı görüşmeler sırasında muhataplarına “ya bu çerçevede adil ve kalıcı bir çözüm bulunmalı ya da KKTC’ye uygulanan ambargonun, izolasyonların kaldırılması için gereken yapılmalı” diyerek destek isteyeceği bekleniyor. Tabii ki bugünden yarına sonuç alınması beklenmiyor. Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin diplomatik girişimleri devam edecek.

Bu arada zaten Rum kesiminin gündeminde de Şubat ayında seçimler var. Şu anda Güney’de masaya davet edilecek muhatap yok. BM Genel Sekreteri’nin ancak bahar aylarında taraflarla görüşmelere başlayarak bir girişim başlatması söz konusu olabilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR