Kaygı 330 değil Anayasa Mahkemesi...

Haberin Devamı

Anayasa değişikliği paketi muhtemelen bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Kamuoyuna açıklanan paketteki bazı değişiklikler, bazı ekleme ve çıkarmalar yapılacak. Ama bu, işin özünü değiştirmeyecek.

İşin özü birinci olarak yüksek yargı ve parti kapatmalarında düğümleniyor. Yani Anayasa’nın parti kapatmalarını düzenleyen 68 ve 69. maddelerinin yeniden düzenlenerek, kapatma davasının Meclis iznine bağlanması. İkincisi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi, üçüncüsü de Anayasa Mahkemesi’nin yapısı..

İşte gerilim ve kavganın fitilini ateşleyen üç temel düzenlemenin özeti bu. AKP’yi ve hükümeti muhalefetle ipleri koparma noktasına getiren, yüksek yargı ile olan gerilimi yükselten de bu.

Pakette makyaj niteliğinde bir takım düzenlemeler yapılacak ama bu üç temel unsur değişmeyecek. Başbakan Tayyip Erdoğan ve partisi bu noktada son derece kararlı.

O nedenle muhalefete rağmen, referandum riski çoktan göze alınmış durumda.

Ancak şimdi tartışılan konu referandum için gerekli olan 330 oyun nasıl bulunacağı...

Çünkü değişiklik tasarısına CHP’nin de MHP’nin de red oyu vereceği başından itibaren belliydi. BDP koşullu evet dedi ama o koşulları da AKP kabul etmedi. BDP’nin en temel koşulu seçim barajının yüzde 5’e indirilmesiydi. Bunun için seçim yasası değişikliğinin komisyon görüşmeleri sırasında önerge de verdiler ama AKP bu önergeyi reddetti. Başbakan Erdoğan da seçim barajını düşürmeyeceklerini açık ve net biçimde ilan etti.

Bu durumda muhtemelen bugün BDP de paketi desteklemeyeceğini açıklayacak.

O zaman 330 nasıl bulunacak?

Teorik olarak sorun yok. AKP’nin milletvekili sayısı yetiyor da artıyor bile. İktidar partisinin milletvekili sayısı 337. Meclis Başkanı oy kullanamayacağı için 336 kalıyor. Ankara Milletvekili Zekai Özcan red vereceğini açıkladığı için geriye 335 kalıyor.

Normal olarak bu da yeterli. Ama kağıt üzerinde. Acaba gizli oylamadan ne çıkacak?

Kritik...

Çünkü kulislere yansıyan bilgilere göre anayasa değişikliğinin bu şekilde gerilimli, kavgalı bir biçimde yapılmasını içine sindiremeyen bazı milletvekilleri var AKP içinde. Aslında bu milletvekillerinin rahatsızlığı sadece anayasa değişikliği ile ilgili değil. Açılım sürece başta olmak üzere pek çok konudaki rahatsızlıklar birikmiş durumda. Şimdi bu milletvekillerinin gizli oylamada “red” oyu verebileceği ihtimalinin çok yüksek olduğu konuşuluyor. Ve sayılarının da 10’un üzerinde olduğu...

Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde paketin referandum yoluna çıkmadan kadük olması işten değil.

Ancak AKP kurmaylarının hesabı farklı. Partilerinin fire verebileceğini onlar da öngörüyor. Ancak, “İşi sağlama aldık. 330 sorun olmaz” diyorlar.

Yani, onlar da BDP’nin firelerine, bağımsızların ve bazı DSP’lilerin gizli oylarına güveniyorlar.

Özetle AKP açısından anayasa değişikliğinde 330 sorun olmayacak.

Kaygı, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yapacağı iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusunda. Bu başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi’nin referandum sürecini durdurması noktasında düğümleniyor. Tabii ki bir de Anayasa’nın 2. Maddesi’ne dayanılarak verilecek iptal kararının siyasal ve yargısal etkilerinde...

DİĞER YENİ YAZILAR