Kapsamlı kara harekatı seçeneği...

Haberin Devamı

Bütün dünyayı, ABD’de başlayıp Avrupa’yı sarsmaya başlayan küresel mali kriz dünyanın bir numaralı öncelikli gündem maddesi. Türkiye’de ise en azından şimdilik bu konu hükümetin, siyasetin birinci önceliği değil. Çünkü küresel mali kriz borsayı sarsmış, finansal piyasaları etkilemeye başlamış olsa da henüz fazla can yakmıyor.

Bugün için Türkiye’nin canını yakan asıl konu bölücü terör. Onun için de hükümetin, iktidarıyla muhalefetiyle siyasetin ve toplumun bir numaralı öncelikli gündem maddesi terör.

Siyasi partiler yeni yasama döneminin ilk grup toplantılarını yaptılar dün. AKP, CHP ve MHP gruplarının ortak gündemi bölücü terördü. Meclis bugün sınır ötesi operasyon tezkeresini görüşecek, yani gündem yine terör olacak. Yarın da yine aynı konu Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda görüşülecek.

Türkiye artık gerçek anlamda sabırların çok zorlandığı bir noktada. Ama ne yapacak?

Muhalefet hükümeti çok sert ifadelerle eleştiriyor. Dün önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, haklı olarak bir noktaya dikkate çekiyorlar: Kuzey Irak...

Türkiye’nin stratejik ortağı, en önemli müttefiği ABD işgali altındaki komşu ülke Irak’ın kuzeyinde Türkiye’ye yönelik teröre, teröristlere “yardım ve yataklık” yapıldığının altını çiziyorlar.

Evet doğru. Irak’ın kuzeyindeki yerel idarenin yani Barzani yönetiminin hakimiyeti altındaki topraklarda PKK teröristlerini barındırdığı, doğrudan veya dolaylı yardım sağladığı, lojistik destek verdiği konusunda Türkiye’de hemen herkes hemfikir.

Peki çözüm?

MHP Genel Başkanı Bahçeli, “tampon bölge” öneriyor, Baykal geç bile kalındığını söylüyor. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de konunun değerlendirilebileceğini ifade ediyor.

Çözüm olur mu?

Olup olmayacağını en iyi bilecek olan kurum silahlı mücadeleyi fiilen yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’a bu soru geçen Pazar günü soruldu:

“Hayır” yanıtını verdi Orgeneral Iğsız. Bunun çözüm olmadığını belirtti.

Muhalefetin dile getirdiği hükümetin de öteden beri gündeminde olan asıl sorun Irak merkezi hükümetinin ve kuzeydeki otorite Barzani yönetiminin PKK’ya karşı ortak mücadeleye ikna edilmesi.

Tümüyle olmasa bile en azından silahlı mücadele yönünden sorunun çözümünde kilit rol oynayacak nokta burası.

Elbette hükümet de bunun farkında ve yıllardan beri Irak ve ABD nezdinde yürütülen diplomasi bu noktada odaklanıyor.

Ne yazık ki yeterli sonuç alınamıyor. ABD’nin verdiği “mükemmel” istihbarat desteğinin ve hava operasyonu vizesi ile yetiniyor Türkiye. Yani, 1 Mart 2003’te reddedilen tezkerenin bedelini ödemeye devam ediyor.

Şimdi, sınırötesi operasyon tezkeresi bugün bir yıl süreyle yenilenecek buna DTP dışındaki bütün partilerin, milletvekillerinin destek vereceğine kuşku yok.

Ardından Barzani yönetimi üzerindeki baskıyı ağırlaştırıcı bazı uygulamalar gündeme gelecek. Belki yakın gelecekte Kuzey Irak’a yönelik geniş kapsamlı ve etkili bir kara harekatı da....

Türkiye bu yolla sonuç almaya, Kuzey Irak’taki yönetimi PKK ile mücadelede samimi bir işbirliğine ikna etmeye çalışacak.

Sonuç verir mi vermez mi, onu da zaman gösterecek...


DİĞER YENİ YAZILAR