İktidar çok rahat, muhalefetin işi zor...

Haberin Devamı

İKTİDAR partisi dünkü seçimlerde belki de Tayyip Erdoğan’ın ve kurmaylarının bile beklemediği bir zafer elde etti. Tek parti iktidarını koruduğu gibi parlamentoda yine ezici bir milletvekili çoğunluğuna ulaştı, dahası en yakın rakibi ile araya kolay kolay kapatılamayacak bir mesafe bıraktı.

Seçim sonuçlarının daha ilk sandıklar açılmaya başladığı andan itibaren ciddi siyasal alt üst oluşlara neden olacağı anlaşılıyordu. MHP dışındaki bütün muhalefet partilerini zor günler bekliyor.

Ve akşam saatlerinde barajı aşmak bir yana 2002 seçimlerindeki oyunun yarısına zor ulaşan DP (eski DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın istifa haberi geldi.

Bu seçimin sonuçları muhalefet bakımından sadece Ağar’ın istifası ile sınırlı kalmayacak. Son barutunu bu seçimde harcayan Erbakan’ın SP’si bundan sonra acaba varlığını sürdürebilecek mi, kuşkulu... Aynı şekilde Cem Uzan’ın aile şirketi gibi yönetilen GP’sinin akıbeti de meçhul.

Ya CHP?

Geçen dönem parlamentosunun ana muhalefet partisi, hatta tek muhalefet partisi CHP’yi de bugünden itibaren çok zor günler bekliyor. DSP ile ittifak yaparak seçime giren CHP sayı olarak belki oyunu bir miktar artırdı ama iktidar partisi ile arasındaki makas geçen seçimde 15 puan iken bu kez 24 - 25 puana çıktı ve AKP’ye rakip olmaktan çıktı. Bu sonuç hiç kuşku yok ki kendini laik demokratik cumhuriyetin ve Atatürk ilkelerinin sahibi gören CHP açısından iyi analiz edilmesi ve sonuç çıkarılması gereken bir durum olsa gerek. Ki zaten önümüzdeki günlerde bu parti yeni bir kongre sürecine doğru yol almaya başlayabilir yada en azından bu yöndeki talepler yoğunluk kazanır...

İktidar partisi açısından sonuç tahminlerin ötesinde bir zafer. AKP açısından bu seçim sonuçları temel olarak şu şekilde özetlenebilir:

1. Başbakan Erdoğan ve arkadaşları her ne kadar, “Biz üzerimizdeki milli görüş gömleğini” çıkardık demiş olsalar da hep bir “acaba” kaygısı, kuşkusu vardı. Dünkü sonuçlar gösterdi ki Türkiye’deki seçmen çoğunluğu AKP’yi artık milli görüş uzantısı bir parti olarak görmüyor. AKP dünkü sonuçlar itibariyle artık Türkiye’nin tek merkez sağ partisi konumunda. Hatta tek merkez partisi demek bile mümkün.

2. Seçim bir hükümet sorunu doğurmadı. İktidardaki parti yeni bir hükümetle yola rahatlıkla devam edecek.

3. Cumhurbaşkanlığı seçimi bu kez sorunsuz tamamlanabilecek gibi gözüküyor. Çünkü dün alınan bu sonuçlardan sonra artık CHP’nin de MHP’nin de iktidar partisinin adayına tereddütsüz “hayır” diyebilmeleri, Meclis’i tıkamaları olası değil. Onun için Türkiye’nin artık AKP’li bir Cumhurbaşkanı olacağı kesin.

Bir yönüyle cumhurbaşkanlığı seçimi ve Genelkurmay bildirisinin referandumu niteliği de taşıyan dünkü seçimlerden çıkan sonuç, AKP açısından bu kadar parlak bir başarıyı gösterirken şimdi Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?

Abdullah Gül’ün arzu etmesi halinde yeniden aday gösterilmesi kuvvetli ihtimal...

DİĞER YENİ YAZILAR