İkisi askerli, biri sivil üç senaryo...

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci yaklaştıkça Ankara kulislerinde üretilen senaryolar da giderek uçuklaşmaya başlıyor

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci yaklaştıkça Ankara kulislerinde üretilen senaryolar da giderek uçuklaşmaya başlıyor. Askerin sürece müdahalesinden tutun da AKP içerisinde oluşabilecek derin çatlaklara kadar pek çok ileri tahmin ve senaryo yazılıp çiziliyor son günlerde Ankara’da.

Tabii ki bütün senaryolar Tayyip Erdoğan’ın aday olup olamayacağı üzerine kurulu. Aday olduğunda zaten gerisi formalite. En geç üçüncü tur oylamada seçilip Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya’ya çıkacağı kesin. Olsun veya olmalı diyenlerin de geliştirdikleri senaryolar var ama en çarpıcı olanlar “olmasın-olmamalı” diyenlerin anlattıkları.

SENARYO 1: “Olamayacak” diyenlerin bir süreden beri kulislerde anlattıkları en ileri senaryo şuydu: “Çok istiyor ama olamayacak. Çünkü, son anda Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt kuvvet komutanları ile birlikte Erdoğan’ı gizlice ziyaret edecek. Komutanlar bu görüşmede Erdoğan’a şunu diyecekler:

Meclis’te sayısal çoğunluğunuz var, isterseniz cumhurbaşkanı seçilebilirsiniz ama bu ülkeyi büyük karışıklıklara götürür. Türk Silahlı Kuvvetleri sizin cumhurbaşkanı olmanızı hazmedemez. O nedenle sağduyulu davranın ve bütün toplumu kucaklayabilecek nitelikte, cumhuriyetin temel değerlerine bağlılığı konusunda hiçbir tereddüt duyulmayacak bir ismi muhalefetle de uzlaşarak aday göstermeniz çok yerinde olur...”

Senaryoya göre bu görüşme gizli kalacak, kamuoyuna hiç yansımayacak ve Erdoğan da kendiliğinden adaylıktan feragat edip toplumun tüm kesimlerini kucaklayabilecek nitelikte bir sürpriz ismi aday gösterecek. Gizli kalacağı iddia edilen görüşmenin yapılacağı bile şimdiden kulislerde konuşuluyorsa bu nasıl bir gizlilik o da ayrı konu. Adı üstünde senaryo işte...

SENARYO 2: Normal olarak iki ayda bir ayın son haftasında yapılması gereken Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bu sefer Cumhurbaşkanı’nın isteği üzerine adaylık başvurularının yapılacağı tarihten bir hafta öncesine, 10 Nisan gününe alındı ya, şimdi ilk senaryo geliştirilerek bir ikinci senaryo üretiliyor. Buna göre 10 Nisan MGK’sında gündemde doğal olarak bulunmamasına karşın cumhurbaşkanlığı seçimi konusu da masaya getirilecekmiş.

Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, resmi toplantı başlamadan önce yan odaya Tayyip Erdoğan’ı da davet edip çok özel üçlü görüşme yapacaklarmış. Ve bu çok özel görüşmede çok kritik bazı belgeler de konacakmış ve Erdoğan’ın adaylıktan vazgeçmesi sağlanacakmış...

SENARYO 3: Üçüncüsü de askersiz senaryo. Askerin hiçbir müdahalesi olmayacak. Çünkü olursa Erdoğan “inadına aday olur ve seçilir” deniyor. Sivil senaryolara göre, Erdoğan cumhurbaşkanlığını çok istiyor ama seçimlerde partisinin iktidarı kaybetmesinden korkuyormuş. Yapılan bazı anketlere göre Erdoğan’ın kişisel karizmasıyla sağlanan oy oranı AKP’nin oyunun çok üzerinde. Deniyor ki, AKP’nin oyu Erdoğan’ın şahsı ve kişisel karizmasıyla yüzde 37-39’lara çıkıyor. Erdoğan olmaz ise bu oran 30’larda kalıyor. En önemlisi de Abdullah Gül genel başkan olursa oy oranının 4 - 5 puan düşerek yüzde 25’lerde kalma riski varmış... İşte son günlerde Erdoğan anketler üzerinden yapılan bu değerlendirmeleri dikkate alarak aday olmaktan vazgeçme kararına varmış. Kulislerde anlatılan, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin, danışmanların, işadamlarının iddialarına baz oluşturan pek çok senaryo var kulislerde konuşulan. Ama en çarpıcı olanları bu üçü...

DİĞER YENİ YAZILAR