“İhmal” soruşturması genişletiliyor...

Hrant Dink suikastının ardından Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde başlatılan “ihmal” soruşturması önceki gün ortaya çıkan şok gelişme üzerine genişletiliyor

Haberin Devamı

Hrant Dink suikastının ardından Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde başlatılan “ihmal” soruşturması önceki gün ortaya çıkan şok gelişme üzerine genişletiliyor.

Trabzon’da müfettiş soruşturmasının selameti bakımından vali ve emniyet müdürü, görevden el çektirilerek merkeze alınmışlardı.

Şimdi önceki gün ortaya çıkan “suikast ihbarı 11 ay önce yapıldı” bilgisi dahilinde bu ildeki soruşturmanın kapsamı genişledi. İşin bir ucu Ankara’ya Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, diğer ucu da İstanbul’a dayanmış durumda.

Çünkü Trabzon soruşturmasını yürüten mülkiye müfettişleri, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün 19 Şubat 2006 tarihinde “çok gizli” damgalı bir yazı ile hem İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne hem de Ankara’ya Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı’na Hrant Dink’e suikast düzenleneceği bilgisini ilettiğine ilişkin belgeye ulaştılar.

Bu belge “ihmal soruşturması”na şüphesiz ki yeni bir boyut kazandırmış durumda. Çünkü, ihmal soruşturması yaşayan Trabzon Emniyet Müdürlüğü birimleri kendilerini savunuyorlar:

“Biz işimizi yaptık. Suikast girişimini, haber elemanı - muhbir kanalıyla öğrendik. Bir yandan ilgili kişileri takibe alırken diğer yandan da zaman geçirmeksizin hem Genel Müdürlüğü hem de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü resmi yazı ile uyardık.”

Bu resmi yazının örneği mülkiye müfettişlerinde. Ve bu yazı ile hem Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi, hem de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ağır bir “görevi ihmal” sorumluluğu yükü ile karşı karşıya kalıyor.

Öyle ya, ellerine resmi bir yazı geliyor bundan tam 11 ay önce. Deniyor ki, “şu kişiye (Hrant Dink) suikast yapılacak. Suikastı muhtemelen Yasin Hayal yapacak, İstanbul’da şu adreste kalacak.”

Bilgi bu kadar net.
Trabzon Emniyet Müdürlüğü bu bilgi üzerine Yasin Hayal’i niye yakın takibe almadı? Asıl önemlisi, bu istihbarat bilgilerini taşıyan muhbirle ilişkiyi neden kesti?

Bu bilgiyi aldıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü acaba ne gibi işlem yaptı?

Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul ve Trabzon Emniyeti’nin bu bilgiyi değerlendirmelerini denetledi mi?

Hrant Dink’in korumaya alınmadığı biliniyor. Değil yakın koruma, çalıştığı Agos Gazetesi’nin önüne polis kulübesi koymak, kamera yerleştirmek bile akla gelmemiş.

Bugün için bilinen tek gerçek, ihbarın üzerinden tam 11 ay geçtikten sonra Hrant Dink’in gazetesinin önünde vurularak öldürülmüş olması.

Bu olayda özellikle güvenlik açısından bilinmeyenler, ihmaller neler?

Bu konuda da Trabzon’da büyük ölçüde tamamlanan mülkiye müfettişlerinin soruşturması bugünlerde İstanbul’a kayacak.

Dün bu konuyu sorduğum üst düzey bir yetkili, “Bu işte bazı yerlerde bazı vahim görev ihmalleri olduğu anlaşılıyor. Müfettiş soruşturmalarının tamamlanmasıyla her şey ortaya çıkacak” diyor.

Ve görev ihmallerinin müfettiş raporları ile sabit olması durumunda hiç kimsenin makam ve mevkiine bakılmaksızın hakkında “görevi ihmal” davası açılabileceğini de ekliyor aynı üst düzey yetkili.

Tabii ki bu noktada akla şu geliyor:

Trabzon’da soruşturma başladığında “soruşturmanın selameti” bakımından Vali ve Emniyet Müdürü’ne görevden el çektirilmişti. Yarın İstanbul için bu ihmal soruşturması başladığında aynı işlem yapılacak mı? Yoksa bu karar müfettiş soruşturmasının sonrasına mı bırakılacak?

DİĞER YENİ YAZILAR