İddianameyi “yok hükmüne düşürme” planı...

Haberin Devamı

AKP, iddianame ve dava sürecinin en hafif hasarla nasıl atlatılacağını, gelişmeleri nasıl lehe çevirebileceğini tartışıyor.

Önümüzdeki süreçte izlenecek strateji henüz netleşmiş değil. Net olan tek şey, AKP’nin iddianameye karşı Anayasa Mahkemesi’ne savunma verip, kaderine razı biçimde beklemeyeceği. Aksine kapatılma riskini bertaraf edebilmek için Anayasa değişikliği de dahil her yolu deneyecek gibi gözüküyor AKP.

Aslında bu noktada da MHP AKP’ye yardım ve destek elini yine uzatıyor, “AKP’yi kurtarmaya varım” diyor.

Devlet Bahçeli daha ilk günden görüşünü açıkladı: “Parti kapatılmasın, suç işleyen varsa onlar cezalandırılsın...”

Fakat nedense AKP bu kez türbanla ilgili anayasa değişikliğinde olduğu gibi hemen MHP’nin kapısını çalmadı. MHP’nin yardım eli en azından şimdilik havada kalmış durumda.

Buna rağmen MHP hazırlıklarını sürdürüyor. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal’ın koordine ettiği bir çalışma ekibi parti kapatmalarını zorlaştırıcı hukuki düzenleme için hazırlık yapıyor. Bu çerçevede Anayasa’nın 68 ve 69. maddeleri ile Siyasi Partiler Yasası inceleniyor.

Bu çalışmalar sonucunda MHP’nin yapmak istediği şu:

Parti kapatma sadece terör ve bölücülük fiillerinin odağı haline gelme durumlarında sözkonusu olabilecek. Bunun dışında siyasi partiler kapatılmayacak. Ancak bugünkü mevzuatta parti kapatma gerekçesi sayılan fiilleri işleyen sorumlular cezalandırılacak. Yani AKP kapatılamayacak ancak, iddianame hazırlanmasına neden olan sorumlular yani Tayyip Erdoğan ve 70 arkadaşı hakkındaki iddialar kesinlik kazanırsa bu isimlere siyasi yasak getirilebilecek.

AKP’nin partiyi kurtarıp lider kadroyu feda etmek anlamına gelen bu öneriyi kabul etmesi ihtimal dahilinde gözükmüyor.

O nedenle de şimdilik MHP ile bir temas arayışı yok.

AKP’de de Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik hazırlığı var. Ancak o hazırlıklar çok daha radikal. İddianameyi de kapatma davasını da yok hükmüne düşürmenin formülünü arıyor AKP. Bunun için onlar da mini bir anayasa paketi öngörüyorlar. Yüksek yargı ile kurumlarla daha derin bir gerilim pahasına da olsa kapatma davasını durdurmaya kararlı AKP.

Ama bunu yapabilmek için MHP’nin desteğine ihtiyaç var.

Dün konuştuğumuz MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “Partiler değil, kişiler sorumlu tutulsun” diye özetledikleri önerinin kabulü halinde AKP ile işbirliği yapabileceklerini söylüyor. Ancak AKP’nin partiyi kurtarmaya ek olarak kişisel siyasi yasak gelmesini de önlemek yönündeki önerisini kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

Böyle bir düzenlemeye CHP ve DSP de destek vermeyeceğine göre o zaman AKP’nin önünde tek yol kalıyor: 330 üstünde bir oyla anayasa değişikliği yapıp bunu referanduma götürmek... Bu da varolan siyasi krizin daha da derinleşmesi, toplumdaki kutuplaşma ve gerilimin daha da tehlikeli boyutlara varması demek.

DİĞER YENİ YAZILAR