Hükümet programı ve yeni Anayasa...

Haberin Devamı

“Daha ileri bir demokrasi, daha fazla özgürlük, daha yüksek refah düzeyi” sloganları ile özetlenen Hükümet programı üzerindeki tartışmalar dün Meclis Genel Kurulu’nda yapıldı.

Genel kurul görüşmeleri son derece heyecansız, hatta isteksiz bir havada geçti. İktidar da muhalefet de sanki, “usul yerine gelsin, prosedür tamamlansın da bir an önce tatile çıkalım” der gibiydi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, dün Meclis kürsüsünden ilk kez “muhalefet lideri” sıfatıyla konuştular. Kıdemli ana muhalefet lideri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise kürsüye çıkma gereği dahi duymadı. CHP’nin görüşlerini Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin konuşmasının bitimine doğru Meclis kulisinde karşılaştığımız ANAP’lı eski bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu’nun deyimiyle kürsüden “sıradan, sudan” konuşmalar yapılarak “sorumlu muhalefet örnekleri” sergilendi dün.

Meclis kulislerinde de konuşulan, tartışılan ana konu, hükümet programı değildi, yeni Anayasa, AKP’lilerin deyimiyle “sivil Anayasa” idi.

Bu konu kamuoyunun olduğu kadar iktidar milletvekillerinin de, muhalefetin de hükümet programından daha fazla ilgisini çekiyor.

Meclis kulisinde konuştuğumuz AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa taslağını hazırlayan komisyonun başkanı Dengir Mir Mehmet Fırat, taslağın en geç önümüzdeki hafta başında kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Anayasa hukukçularınca hazırlanan taslak üzerinde kendi heyetlerinin çalışmalarını tamamladığını belirten Fırat, bundan sonra izlenecek yöntemi de şöyle anlattı:

“Biz Anayasa’nın geneli ve maddeler üzerindeki görüş ve önerilerimizi belirledik. Ama bütünlüğü bozmamak için taslak üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadık. Şimdi bizim görüş ve önerilerimiz doğrultusunda akademik heyet taslağa son şeklini verecek. Bu da birkaç gün içinde tekrar bize gelecek. Sayın Başbakan’ın başkanlığında taslağı son defa gözden geçirip, nihai şeklini vereceğiz.”

Bugüne kadar yapılan kapsamlı Anayasa değişiklikleri, hep bütün parti temsilcilerinin katıldığı Meclis Uzlaşma Komisyonu’nda olgunlaştırılıyordu. Şimdi bu yolun izlenmemiş olması, taslak çalışmalarının iktidar partisi genel merkezinde yürütülmesi doğal olarak muhalefetin tepkisine yol açıyor.

Fırat ve AKP’liler, muhalefetin bu tepki ve yakınmalarına hiç aldırmıyorlar. “Bizim hazırladığımız taslağın taslağı” diyor Fırat ve ekliyor:

“Gerekirse heyet halinde muhalefet partilerini ziyaret edip, taslağı elden de verebiliriz. Muhalefet de görüş ve önerilerini Meclis Anayasa Komisyonu’na getirir. Orada gerekli katkıyı yaparlar.”

Yeni Anayasa taslağını “İnsan odaklı” diye niteleyen Fırat, temel anlayışın da kişi hak ve özgürlüklerininin genişletilmesi olduğunu söylüyor.

Fırat’ın anlattığına göre, özgürlükler konusu muhalefet bakımından da önemli bir demokratlık testi olacak. “Bakalım, ‘bu kadar özgürlük fazla’ diyen olacak mı?” diye soruyor Fırat.

“Ya ‘yetersiz’ diyen olursa?” sorusunu da, “Ona karşı hazırlığımız var” yanıtını veriyor gülerek.

Evet, AKP’nin taslağı bir hafta sonra açıklanacak. Bu taslak yıl sonuna kadar siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, basın ve üniversitelerce tartışılacak. Herkes önerisini dile getirecek. 2008 başından itibaren de konu Meclis gündeminin en önemli maddesi olacak.

AKP’nin hedefi 2008 ilkbaharında yeni Anayasayı halk oyuna sunmak...

DİĞER YENİ YAZILAR