Heyecansız tur...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak Nisan ayındaki başarısız denemenin ardından Meclis dün ikinci kez seçim turlarına başladı.

Çankaya’nın adayı yine Abdullah Gül. O değişmedi, bir de CHP’nin tavrı değişmedi. Ama onun dışında Nisan sürecine göre çok şey değişti parlamentoda. Güç dengeleri değişti, milletvekillerinin büyük çoğunluğu değişti. Parlamentoda temsil edilen partiler değişti. Nisan ayında parlamentoda olan DYP ve ANAP bugün yok. MHP var, DTP, DSP, BBP ve ÖDP var geçen dönemden farklı olarak.

AKP’nin sayısal gücü bir miktar azaldı ama siyasal gücü çok yükseldi. Dört ay öncesinde yüzde 34 olan arkasındaki oy gücü bugün yüzde 47. Anamuhalefet partisi yine CHP. Oy oranı 2002 seçimlerine göre bir miktar arttı ama milletvekili sayısı yüzün altında.

Kendi milletvekillerinin bir kısmına ve kamuoyuna izah etmekte zorlansa da CHP’nin tutumu değişmedi. CHP yine Nisan ayında yaptığını yapıyor, seçimi protesto ediyor ve oylamalara katılmıyor.

Fakat bu kez bir fark var; CHP geçen döneminde seçim turlarına katılmama konusunda diğer muhalefet partilerinin DYP ve ANAP’ın da desteğini almıştı. Şimdi ise tek başına. Seçimde ittifak yaptığı, parlamentoya taşıdığı DSP bile CHP’nin yanında değil bu kez.

Ve Nisan ayında CHP’nin bu stratejisi sonuç vermişti. Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararının ardından cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin tıkanmasını sağlamış ve erken seçimin yolunu açmıştı. Şimdi ise pasif bir protesto gösterisinin ötesinde anlam taşımıyor.

Abdullah Gül, partisinin 340 oyunun üstüne 27 oy daha bularak ilk turda 367 oyla seçilebilmek için çok uğraş verdi. Bunun için partilerle görüştü, tek tek bağımsız milletvekillerine giderek destek istedi ancak dün yapılan ilk tur oylamada partisi dışında sadece BBP’li Muhsin Yazıcıoğlu’nun oyunu alabildiği görüldü.

İlk turda olmadı. Ki olmayacağı aslında dünkü oylama öncesindeki havadan da belliydi.

Meclis Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanını seçecek ama heyecandan eser yok. Sanki normal, sıradan bir oturum yapılacak havası vardı Meclis’te. Ne iktidarda ne de muhalefette seçim heyecanı vardı. Çünkü DTP de Gül’e destek vermeyeceğini açıkladıktan sonra artık seçimin ilk turda sonuçlanma şansı hiç kalmamıştı. Dolayısıyla da dünkü oylama iktidar milletvekilleri için dahi şekil şartını yerine getirmekten öte anlam taşımıyordu.

Cuma günü yapılacak olan ikinci tur oylama da muhtemelen öyle olacak. O gün de 340 - 350 civarında bir oy çıkacağı bekleniyor Gül’e.

Kritik gün 28 Ağustos. 28 Ağustos günü yapılacak üçüncü tur oylamada Abdullah Gül’e 276 oy yetiyor. Ancak, Gül ve kurmayları bu sayıyı yükseltmek için şimdiden yoğun bir kulis faaliyeti içinde. Üçüncü tur oylamada gerekli olmasa da 367’nin üzerinde bir rakama ulaşmaya gayret ediyorlar. O nedenle de başta DTP’liler olmak üzere MHP, DSP ve bağımsızlar arasında yoğun bir kulis faaliyeti, destek arayışı var. Üçüncü turda geniş bir uzlaşma görüntüsü sağlanmaya çalışılıyor.

Kolay gözükmese de AKP’lilerin umudu ve çabası sürüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR