Her yol erken seçime mi çıkıyor?

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi AKP hakkındaki karar için 28 Temmuz günü toplanacak. Kararın ilk toplantıda çıkması beklenmiyor ama çok uzayacağı da sanılmıyor.

Hatta AKP’de aynı hafta içinde yani en geç 1 Ağustos Cuma günü kararın açıklanacağı beklentisi hakim.

Yine AKP’deki bir başka hakim beklenti de partinin kapatılmayacağı yönünde.

Tabii ki kararın ne yönde olacağını bugünden kimsenin kestirebilmesi mümkün değil. Ancak AKP kurmaylarına sorduğunuzda söylediklerinin özeti şu oluyor:

“Biz partimizin kapatılmayacağına inanıyoruz. Ama en kötü ihtimale karşı da gerekli hazırlığımız, planlarımız var...”

Başbakan Erdoğan da bir kaç kez tekrarladı, önceki gün Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli de söyledi AKP’nin B ve C planları hazırmış.

Yani kararın açıklanmasının hemen ardından AKP, B planını veya C planını devreye sokarak yola devam edecek.

Eğer AKP kapatılır, Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlara, milletvekillerine siyaset yasağı getirilirse ne olacak?

Olacağı şu, kararın açıklandığı gün itibariyle AKP’nin hukuki varlığı sona erecek. Yasak kapsamına girmeyen 300 civarındaki AKP milletvekili bağımsız konuma düşecek. Gerekçeli kararın yayınlanmasıyla birlikte Başbakan Erdoğan ve bazı bakanların siyaset yasağı devreye gireceği için Başbakan’la birlikte otomatik olarak hükümet düşmüş sayılacak.

Türkiye öncelikle yeni bir hükümet sorunuyla karşı karşıya gelecek. Yenisi kuruluncaya kadar Erdoğan’ın işaret edeceği bir başbakan yardımcısının vekaletiyle mevcut hükümet görevini sürdürecek.

Teorik olarak AKP milletvekillerinden oluşan bağımsızlar grubu çok rahat ve çok kısa sürede yine Erdoğan’ın işaret edeceği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atayacağı bir isim başkanlığında yeni hükümeti kurabilir. Bu hükümetin Meclis’ten güvenoyu almasında da sayısal bir sorun çıkmaz.

Ama acaba bu formül AKP’nin B ve C planlarında var mı?

Aldığım izlenim yok gibi. AKP kurmayları, Anayasa Mahkemesi’nden bu şekilde bir olumsuz karar çıkması halinde yeni hükümetle değil, yeni parti ve erken seçimle meşgul olacaklar.

Bugün itibariyle AKP’de erken seçim kararını da risk alıp Meclis’te oylamak yerine hükümet kuruluşunu bloke ederek Anayasa gereğince Cumhurbaşkanı’nın ülkeyi seçime götürmesinin yolunu açma eğilimi ağır basıyor. Yani 45 gün içinde yeni hükümet kurulamaması durumunda Anayasa gereğince Cumhurbaşkanı Meclis Başkanı ile görüşerek seçimlerin yenilenmesine karar verecek.

Bu arada AKP, siyaset yasağı dışında kalan kadroları ile birlikte yeni partisini kurup kısa sürede örgütleyecek ve yılsonunda yapılacak erken seçimde yine yüksek bir oy oranıyla iktidara gelmeyi hedefleyecek. Aynı seçimde Başbakan Erdoğan da bağımsız milletvekili olarak parlamentoya dönecek. B planının özeti bu. Ve hatta yeni dönemde hükümetin de bağımsız milletvekili Erdoğan’ın başkanlığında kurulabilmesinin yolları aranacak.

Tabii ki bütün bunlar şu an için varsayım.

Belki de Anayasa Mahkemesi kapatma değil farklı bir karar verecek. Hazine yardımının kesilmesiyle AKP’ye bir uyarı yapılacak. Bu da ihtimal dahilinde.

Eğer böyle olursa AKP hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam mı edecek?

Zayıf ihtimal. Bu durumda da erken seçim formülü yine işlerliğini koruyacak. Yılsonu değil ama muhtemelen 2009 ilkbaharında, muhtemelen de 29 Mart’taki yerel yönetim seçimleriyle birlikte bir erken genel seçimle AKP seçmenle yeni bir güven tazelemesi yoluna gidecek. Bu arada muhtemelen partinin vitrini ve kabine yeniden yapılandırılacak.

Özetle AKP’deki havaya bakılırsa her yol erken seçime çıkıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR