Hedef Kandil mi?

Haberin Devamı

BDP’li milletvekilleri, “barış ve uzlaşı” mesajları vererek boykotu bitirmiş, yemin ederek Meclis’e gelmişti. Katıldıkları ilk Meclis oturumunun gündemi de sınır ötesi askeri harekat tezkeresi oldu.

Tezkere doğal olarak BDP ile iktidar ve diğer muhalefet partileri arasında bir gerilim konusuydu. Geçen dönemlerde olduğu gibi tezkere yine BDP’nin muhalefeti diğer partilerin ise “evet” oyları ile geçti.

Tezkere geçmesine geçti de şimdi ne olacak?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin söylediği gibi Türk Ordusu, yarın sınırın Irak tarafına geçip Kandil’e bayrak mı dikecek?

Kandil’e bayrak dikmek, terörün “kökünü kazımak” kulağa elbette hoş geliyor. Ama bu konuşulduğu kadar basit, bugünden yarına olacak iş değil.

Aslında Meclis ilk defa sınır ötesi harekat tezkeresi onaylıyor değil. Bu ve benzeri tezkereler rutin olarak yıllardan beri Meclis’e geliyor ve onay alıyor. Fakat, Türkiye ABD’nin Irak işgalinin başladığı 2003’ten beri Kuzey Irak’taki terör yuvalarına karşı sadece bir kez, o da ABD’nin izniyle süreli ve sınırlı bir kara harekatı yapabildi.

Şimdi ne yapacak?

Sınır ötesi askeri harekat, terörün tırmanışa geçtiği yaz aylarından beri gündemde. Bunun diplomatik ve askeri hazırlıkları uzunca bir süreden beri devam ediyor.

ABD ile Irak hükümetiyle ve Kuzey’deki Özerk Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani ile görüşmeler yapılıyor, ortak harekat için mutabakat aranıyor.

Ankara’daki, hükümet çevrelerindeki ağırlıklı eğilim, kış aylarından önce Kuzey Irak’a yönelik olarak kapsamlı bir askeri harekat yapılacağı yönünde.

Ancak sınır ötesi harekata gelinceye kadar ülke sınırları içinde yapılan ve yapılması öngörülen operasyonların şu an için daha büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Hükümet kaynakları, Kuzey Irak’a yönelik olarak önümüzdeki dönemde yapılacak olan olası bir askeri harekatın kesin sonuç almaya dönük olacağını, bugüne kadar yapılanlardan çok farklı planlandığını söylüyorlar.

Önceliğin terör örgütünün ülke içindeki yuvalarının temizlenmesine verildiği ifade ediliyor.

Son dönemde yoğunlaşan KCK operasyonlarının da bu hazırlıklar kapsamında değerlendirilmesi gerektiği söyleniyor.

Buna göre, KCK operasyonları ile PKK’nın şehir yapılanmasının tamamen çökertilmesi amaçlanıyor: Şehirle dağ arasındaki bağ koparılacak. Örgütün şehirlerden sağladığı lojistik destek ve eleman temini kesilecek. Sınırın Türkiye tarafındaki terör yuvaları dağıtılacak.

İç temizliğe paralel olarak örgüte öldürücü darbeyi vurmak için Kuzey Irak harekatı gündeme gelecek.

Böylelikle örgütün belini kırmak, silah bırakmaya zorlamak hedefleniyor.

DİĞER YENİ YAZILAR