Gül’ün adaylığı gerçekten sürüyor mu?

Haberin Devamı

22 Temmuz seçimlerinde nasıl bir parlamento aritmetiği oluşacak, kaç parti barajı geçecek, hangi parti iktidar olacak veya birinci parti çıkacak, şu anda bunların hepsi belirsiz.

Kesin olan tek şey yeni parlamentonun ilk önemli işinin 11. Cumhurbaşkanını seçmek olacağı.

Ve yaşadığımız başarısız seçim sürecinin ardından şimdi seçimle ilgili olarak kafalardaki en önemli soru da bu seçimin yeni dönemde kazasız belasız, krizsiz atlatılıp atlatılamayacağı... Bu soru hiç kuşku yok ki kamuoyunun kafasını meşgul ettiğinden daha fazla siyasetçileri kaygılandırıyor. O yüzden Başbakan Erdoğan meydanlarda seçmene “Bu sefer en az 370 milletvekili verin” çağrısı yapıyor. O zaman Anayasa Mahkemesi kararıyla kesin içtihat haline gelen cumhurbaşkanlığı seçimindeki toplantı yeter sayısına tek başına ulaşabileceği gibi ilk turda rahat rahat cumhurbaşkanını da seçebilecek. Tabii AKP 367 milletvekiline ulaşabilirse...

Bu seçimde hiçbir partinin 367 milletvekiline ulaşabilmesi olası gözükmüyor. Dahası tek başına hükümet için gerekli 275 sayısı bile çantada keklik değil.

Fakat yine de AKP cephesinde kendine güven çok yüksek. Başta Başbakan Erdoğan ve kurmayları olmak üzere 300’ün üzerinde milletvekili çıkarabilecekleri konusunda kendilerinden emin gözüküyor AKP’liler. 23 Temmuz sabahı sonucu hep birlikte göreceğiz.

AKP çoğunluğu alacağından emin olduğu için şimdiden yarıda kesilen cumhurbaşkanlığı seçiminin bu kez nasıl sonuçlandırılacağına ve adaylık konusuna kilitlenmiş durumda...

Yeni dönemde cumhurbaşkanı adayı kim olacak? AKP gündemindeki soru bu.

Başbakan Erdoğan, geçen hafta Erzincan mitingi dönüşü uçakta sohbet ederken, Abdullah Gül’ün adaylığının devam edip etmeyeceği konusundaki sorumuzu, “Abdullah Bey’in takdiridir. Ben onu yarı yolda bırakmam, harcamam” demişti.

Benim izlenimim, Erdoğan’ın Gül’den feragat beklediği yönündeydi. Ama Gül hemen ertesi gün “Adaylığım devam edecek” açıklamasını yaptı ve bunu birkaç kez de tekrarladı.

Ve Başbakan önceki gün de İsmet Berkan’ın sorusu üzerine “Abdullah Gül kardeşimin iradesi belirleyici olacak” dedi. Yani Gül aday olmaz ise Erdoğan başka bir aday üzerinde uzlaşma arayacak.

Fakat eğer seçim öncesinin bir siyasi taktiği değilse Gül ısrarlı. Bu konuda hemen her gün değişik bir açıklama yaparak 11. Cumhurbaşkanlığı konusunda ısrarlı olacağını ilan ediyor.

İlginç olan Gül’ün bu ısrarına, adaylığı sürecinde önemli rol oynadığı bilinen, kendisi de bunu teyit eden Bülent Arınç’ın tepkisi.

Arınç önceki gün CNN’e verdiği demeçte çok önemli bir noktanın altını çiziyor:

“Benim adaylığım devam ediyor’ sözünü yanlış buluyorum. Bugünden yarına hiç kimsenin adaylığı söz konusu değil. Ne benim, ne Gül’ün, ne bir başkasının...

Türkiye’nin siyasetinde bütün dengeler değişebilir, şartları değişebilir, o şartlar önümüze geldiğinde en doğrusu neyse ona göre karar verilmeli.”

Aslında gerçekçi değerlendirme bu. Başbakan’ın da düşüncesi muhtemelen bu yönde ama Gül’ü incitmek istemiyor Erdoğan.

Gerçekten de 23 Temmuz’da cumhurbaşkanını seçebilmek için partilerarası uzlaşma şart. Bunun da Abdullah Gül üzerinde olamayacağı çok büyük olasılık.

DİĞER YENİ YAZILAR