Gözler Anayasa Mahkemesi’nde...

Genelkurmay bildirisiyle krize dönüşen cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde en kritik hafta bugün başlıyor

Haberin Devamı

Genelkurmay bildirisiyle krize dönüşen cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde en kritik hafta bugün başlıyor.

İktidar kanadı da muhalefet de, bugünden itibaren Ankara’da ortaya çıkacak gelişmelerin, krizden çıkış süreci için kritik önem taşıdığı görüşünde birleşiyor.

Aslında krizden çıkış için beklenen en önemli gelişme kuşku yok ki Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak CHP’nin başvurusu ile ilgili olarak alacağı karar.

Geçtiğimiz cuma günü akşam saatlerinden itibaren başvuru ellerinde olan Anayasa Mahkemesi üyeleri, aslında bununla ilgili incelemelerini büyük ölçüde tamamladılar. Kafalarında bir karar oluştu. Şimdi artık prosedürün tamamlanması gerekiyor. Onun için de aynı gün çalışmalarına başlayan Anayasa Mahkemesi raportörü, raporunu yazıyor. Bu rapor da muhtemelen bu sabah üyelerin masasında olacak.

Yüksek Mahkeme’de bugün ve yarın eski bakanların yargılandığı davalar görülecek. Anayasa Mahkemesi’nin, yarın ya da çarşamba günü ikinci tur oylama başlamadan önce kararını açıklaması bekleniyor.

Genel kanı, kararın başvurunun kabulü ve seçimin sakatlığı yönünde olacağı. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılamamış sayılacak ve parlamento otomatik olarak erken seçime gidecek.

Bu beklenti gerçekleşirse, herkes derin bir nefes alacak. Asker de rahatlayacak, hükümet de, muhalefet de. Mahkeme kararıyla da olsa en doğru yol, en gerçekçi çözüm yolu kazasız belasız bulunmuş olacak. Demokratik süreç ufak tefek hasar almış olsa da işleyişine devam edecek.

Ya aksi yönde bir karar çıkarsa?

İşte onu şu anda Ankara’da hiç kimse düşünmek bile istemiyor.

O zaman krizden çıkış çok daha zor. Türkiye çok daha zorlu çok daha gerilimli, çatışmalı bir ortama girecek.

Ve bunda korkulan sadece askerin bildirisi (bazılarına göre muhtırası) değil. Ondan daha önemli gelişme toplumdaki kutuplaşma eğilimlerinin güçlenmesi. İki hafta önce Ankara Tandoğan Meydanı’ndaki miting, ardından dün İstanbul Çağlayan mitingi bu bakımdan çok önemli göstergeler.

İktidar partisinin Genelkurmay bildirisi bir yana meydanlardaki yüzbinlerin tepkilerine gözünü kulağını kapatıp Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine devam edebilmesi kolay değil.

O nedenle erken seçim her halükarda tek çıkış yolu ve kaçılınmaz. Bunu iktidar da görüyor. Ama kendi inisiyatifi ile bu konuda adım atmayı düşünmüyor. Mahkeme kararıyla gidilecek bir seçimi kendisi açısından avantajlı görüyor AKP.

Bu durumu, yaşanan krizi CHP’ye karşı seçim malzemesi olarak kullanmayı yeğliyor. CHP’yi “askeri kışkırtarak, siyaseti mahkemeye düşürerek Türkiye’nin istikrarını bozduğu” iddiası ile seçmene şikayet etmeyi planlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR