Gönül'den Barak'a anında sert tepki: Suç işlediniz...

Haberin Devamı

Önce İskenderun'dan gelen PKK saldırısı ve 6 şehit haberi, ardından Akdeniz'de İsrail'in yaptığı eşkiyalık öncesi gece Ankara'yı ayağa kaldırdı. Başbakanvekili Bülent Arınç'ın ifadesi ile hükümet ve güvenlik birimlerinin üst kademesi geceyi uykusuz geçirdi.

Gerilim ve uykusuzluk sadece Ankara'da değildi. Şili'de bulunan Başbakan Erdoğan ile Brezilya'dan Washington'a hareket eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu'da geceyi telefon başında geçirdiler. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırmak üzere rotasını Washintong'tan New York'a çevirirken Başbakan Erdoğan da Türkiye'ye dönüşünü bir gün öne aldı. Hareketlilik sadece Ankara ve Latin Amerika'da yaşanmadı.

Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, Mısır gezisini yarıda keserek Türkiye'ye döndü.

Balkan Konferansı toplantısı için Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulanan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de hem İskenderun'daki terör saldırısına ilişkin gelişmeleri hem de Akdeniz'deki İsrail saldırısını dakika dakika izledi.

Gelişmeler konusunda bakanlığından ve Başbakanlık'tan sürekli olarak bilgi alan Vecdi Gönül, İsrail'in "Mavi Marmara" gemisine operasyon düzenlediği haberi üzerine sabah saat 6.30'da yakından tanıdığı meslektaşı İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'a telefon etti.

Gönül, bu güne kadar Barak'la defalarca yüzyüze ve telefonda görüşme yapmıştı. Ancak dün sabaha karşı Üsküp'ten yaptığı görüşme hepsinden farklı oldu. İki bakan arasında son derec kritik ve gerilim yüklü bir konuşma oldu.

Gönül, Barak'a "Siz ne yapıyorsunuz? Yaptığınız açık denizde korsanlık, sivil insanların üstüne ateş mi açıyorsunuz?" diye sordu.

İsrail'deki koalisyonun en deneyimli ve ılımlı sayılabilecek ismi olan Ehud Barak, sıkıntılı ve şaşkın bir iifadeyle Gönül'ü yumuşatmaya çalıştı. "Silahlı müdahaleyi kendilerinin de arzulamadıklarını ama mecbur kaldıklarını" söyleyerek kendini savundu ve özetle şöyle devam etti: "Geceyarısından sonra söz konusu gemiler İsrail'in güvenlik bölgesine girdi. Bizim güvenlik güçlerimiz, deniz güçlerimiz bu gemileri durdurabilmek için sesli ikaz yaptılar. Sesli ikaz tam iki saat devam etti ama ne yazık ki buna uyulmadı, bütün ikazlara rağmen gemiler İsrail'in güvenlik bölgesinde ilerlemeye devam edince askeri operasyon zorunlu hale geldi. Bütün samimiyetimle söylüyorum ki böyle bir böyle bir askeri operasyon planlı değildi. Önceden planlanmamıştı. Gemiler durdurulamadığı için bu yola başvuruldu..."

Milli Savunma Bakanı Gönül şunu sordu İsrail Savunma Bakanı'na: "Baskın yaptığınız gemi askeri değil, sivil bir gemi. Siz nasıl olurda açık denizde masum insanların üzerine ateş açabiliyorsunuz?"

İtiraz ediyor Barak: "Hayır bize gelen bilgi öyle değil. Gemide muhtemelen silahlı unsurlar vardı. Çünkü o gemiye çıkan bizim askerimizin üzerine ateş açıldı. İki askerimiz silahla yaralanmış. Gemide muhtemelen silahlı insanlar vardı veya indirme sırasında bizim askerlerimizin silahını alıp ateş etmiş olabilir. O nedenle çatışma çıkmış. Bu talihsiz olay sadece bir gemide (Mavi Marmara) oldu, diğer gemilerde sorun yaşanmadı..."

Gönül, yapılanların hiç bir şekilde mazur görülemeyeceğini belirttikten sonra "Bu yaptığınız ülkelerimiz arasında dostluğa olduğu kadar uluslararası hukuka ve insanlığa da darbe vurmuştur. Yaptığınız saldırganlığın hiçbir mantıklı gerekçesi, hiçbir izahı kabul edilemez" diyerek konuşmayı bitirdi.

Ardından da dünkü toplantıyı beklemeden gezisini yarıda keserek Ankara'ya döndü Vecdi Gönül. Dün telefonla konuştuğumuz Gönül, İsrail'in önceki gece yaptığı bu saldırı ve korsanlıkla ilgili olarak, "İsrail'in giriştiği bu eylem, Türkiye'ye karşı olmaktan öte insanlığa karşı, uluslararası hukuka karşı bir saldırıdır" dedi. Türkiye'nin bu saldırıyı başta BM Güvenlik Konseyi ve AB olmak üzere bütün uluslararası platformlarda gündeme getirerek İsrail'e karşı yaptırım talep edeceğini söyledi.

Barak'la görüşmesinde İsrail'in yaptığı bu saldırganlığı "100 millik ikaz bölgesi ikaz etmiştik" diye savunmaya çalışacağını sezdiğini belirten Gönül, "Ama bu durum da 33 ayrı ülkenin vatandaşı olan yüzlerce sivil masum insanın üzerine ateş açılmasını, katledilmesini mazur ggösteremez. Bu çok açık bir uluslararası hukuk ihlali ve insanlık suçudur" dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR