Gizli oturum neyi çözecek?

Meclis’te bugün iktidar ve anamuhalefet partilerinin ortak önergesiyle kabul edilen Irak’la ilgili genel görüşme yapılacak. Uzun bir aradan beri iktidarla muhalefet ilk defa aynı konuda uzlaşmış gözüküyorlar

Haberin Devamı

Meclis’te bugün iktidar ve anamuhalefet partilerinin ortak önergesiyle kabul edilen Irak’la ilgili genel görüşme yapılacak. Uzun bir aradan beri iktidarla muhalefet ilk defa aynı konuda uzlaşmış gözüküyorlar. Türkiye açısından bu son derece kritik konuyu gizlice, kamuoyuna kapalı biçimde görüşecekler.

İyi de gizli oturum neyi çözecek?

Aslında hiç bir şeyi...

Bildik laflar, bildik hamasi nutuklar tekrarlanacak, kaygılar dile getirilecek. Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tehdit ve tehlikelerden söz edilecek. Sınır ötesi operasyon tartışmaları yapılacak. Kerkük sorunu, ABD’nin bu sorunla ilgili yaklaşımı ve soruna barışçıl çözüm bulunmasının önemi üzerine vurgu yapılacak.

Türkiye’nin kırmızı çizgilerinin sararıp sararmadığı bir kez de yüce Meclis’teki bu gizli oturumda gözden geçirilecek.

Yani Irak’ın toprak bütünlüğünün, ulusal birliğinin korunup korunamayacağı, bağımsız bir Kürt Devleti kurulup kurulamayacağı, Kerkük’ün statüsü ve en önemlisi de Kuzey Irak’taki PKK varlığının nasıl tasfiye edileceği...

Ana hatları ile bunlar konuşulacak Meclis’in gizli oturumunda.

Peki sonuç çıkacak mı? Örneğin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın önerdiği gibi, hükümete sınır ötesi operasyon için yetki verilmesine ilişkin bir tezkere gündeme gelecek mi? Yani Türkiye’nin üç yıldan beri ABD ve Irak yönetimini ikna edemediği PKK’nın tasfiyesi konusunda Kuzey Irak’a yönelik olarak bir askeri operasyon için Meclis kararı alınması beklenmeli mi?

Geçen yıl Temmuz ayından beri Başbakan Tayyip Erdoğan, “Sabrımız taşıyor” mesajını hem Irak’a hem de ABD’ye çeşitli defalar vererek Türkiye’nin bu yola başvurabileceğini ifade etmişti.

Ancak yine hükümet çevrelerinden aldığımız bilgiye göre, bugün için gündemde sınır ötesi operasyon yok. ABD ve Irak yönetimiyle bu konuya ilişkin diplomatik temasların sürdürülmesi, koordinatörlük müessesesinin sonuna kadar zorlanarak çözüm arayışına devam edilmesi görüşü hakim.

Hakim görüş bu ama hükümet sınır ötesi operasyon opsiyonunu da hep canlı tutacak gibi gözüküyor. Bunun için gerekirse ileriki aylarda Meclis’ten bu yönde bir yetki isteme yoluna gidebilecek hükümet. 1999 yılında Suriye’ye karşı yapıldığı gibi sınıra büyük bir kuvvet yığarak karşı tarafa her an operasyon yapılabileceği mesajını açıkça vermek, bir anlamda baskı uygulamak da bir yöntem olarak gündemde tutulacak.

Ancak bu konuda zamanlama önemli.

Bu açıdan bu ay sonunda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ABD Savunma Bakanı ile, Şubat ayında da önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ABD Dışişleri Bakanı Rice ile ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ABD’li Genelkurmay Başkanı ve Pentagon yetkilileriyle yapacağı görüşmeler son derece önemli. Bu görüşmelerde ana gündem hiç kuşku yok ki bugün tartışılan konular, yani Kuzey Irak’taki PKK varlığı ve Kerkük meselesi olacak.

Dolayısıyla en azından bu gizli oturumun askeri güç gösterisine ve askeri müdahale ile sonuç almaya yol açmayacağı söylenebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR