Gerilim var bildiri yok...

Haberin Devamı

Ergenekon operasyonları, dalga dalga gelen seri gözaltılar sadece Ankara’da değil ülke çapında ciddi bir gerilime, kutuplaşmaya yol açmış durumda.

Ancak önceki gün üç emekli generalin ve bazı muvazzaf subayların gözaltına alınması Ankara’da bir süredir sakin ve uyumlu gözüken asker-hükümet ilişkilerini de sarsıyor.

Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin iki emekli komutanı, emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon altı ay önce gözaltına alınmıştı. Bu emekli generallerin hâlâ neyle suçlandıkları belli değil. Henüz ortada iddianame yok. Yürütülen Ergenekon operasyonunda projektörler hep TSK’nın üzerine çevrili. Ergenekon’la ilgili bazı yayınlardan öteden beri çok rahatsız TSK.

Kurum olarak TSK’nın ve bireysel olarak da bazı eski komutanların terör örgütüyle bağlantılıymış gibi gösterilmesi, bilinçli bir yıpratma, itibardan düşürme kampanyasının ürünü olarak değerlendiriliyor.

Ve önceki günkü gelişmeler, bazı çevrelerce “28 Şubat hesaplaşması” diye nitelenen gözaltılar, TSK’da bardağı taşırıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ kuvvet komutanlarını acil toplantıya çağırıyor. İzmir’de bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanı gezisini yarıda kesip Ankara’ya dönüyor.

Bu gelişmenin yaşandığı saatlerde Ankara kulislerine Genelkurmay’ın Ergenekon operasyonları ile ilgili sert bir bildiri yayınlayacağı dedikodusu yayılıyor.

Ancak bu gerçekleşmiyor. Ki zaten Genelkurmay başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, görevi devraldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada “geceyarısı bildirileri döneminin kapandığını” ilan etmişti. Böylelikle bu kural bozulmuyor.

Hatta, gözaltına alınan emekli generaller ve muvazzaf subaylarla ilgili soru gelebileceği düşünülerek Genelkurmay Basın Sözcüsü Tuğgeneral Metin Gürak’ın rutin haftalık basın brifingi de iptal ediliyor.

Asker, duygusunu, tepkisini bildiri yoluyla kamuoyuyla paylaşmıyor. Hükümeti bildiri ile uyarma yoluna da gitmiyor. İki nedenle bu yapılmıyor; birincisi bağımsız yargıya müdahale olarak algılanabilir kaygısıyla, ikinci ve daha önemlisi de demokrasiye duyduğu saygı...

Bunun yerine normal kanallardan, meşru zeminlerde bu tepkinin ilgili makamlara birinci elden iletilmesi kararı alınıyor.

O nedenle de önceki gece komuta kademesinde varılan mutabakat doğrultusunda dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ önce Başbakan Tayyip Erdoğan ile uzun bir görüşme yapıyor. Kaygılarını ve beklentilerini iletiyor. Ardından da haftalık olağan görüşme çerçevesinde Çankaya Köşkü’ne çıkarak, TSK’nın son gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı ve kaygılarını Cumhurbaşkanı’na iletiyor.

Özetle Genelkurmay, geceyarısı bildirisi yayınlamama kuralını bozmuyor. Ama öte yandan önceki akşam yapılan toplantı ve dünkü ziyaret trafiği ile duyulan rahatsızlık demokratik kurallar çerçevesinde hem ilgili makamlara net biçimde iletiliyor, hem de kamuoyuna hassasiyet mesajı dolaylı biçimde veriliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR