Gerilim stratejisi kime yarayacak?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında aylar öncesinden başlayan cumhurbaşkanlığı tartışması şiddetlenerek devam ediyor. Her iki tarafın da üslubu her gün biraz daha sertleşiyor

Haberin Devamı

Uzlaşma ihtimali artık sıfır. Belli ki iktidar da ana muhalefet de gerilim stratejisiyle sonuç almaya çalışacak.

Bu noktada muhalefetin gerilim stratejisi izlemesini belki anlaşılabilir de iktidar partisi, Başbakan niye bu yolu seçiyor? Anlaşılamayan bu...

Mesele cumhurbaşkanlığı seçimi ise Meclis’teki sayısal üstünlüğü ile bu seçimden istediği sonucu zaten alacak Tayyip Erdoğan. Ve gerilim değil, uzlaşmaya açık bir tutum izlese kamuoyu nezdinde belki daha da haklı konuma yükselecek. Ama bunu yapmıyor Erdoğan. Aksine daha sert daha kırıcı bir üslupla CHP’ye ve Baykal’a yükleniyor.

AKP’liler bu gerilim ortamının sorumluluğunu CHP ve Baykal’a yüklüyorlar. Baykal’ın “gerilimden medet umduğunu, cumhurbaşkanlığı seçimini gerekçe yaparak ülkeyi kamplaşmaya sürüklemeye çalıştığını” iddia ediyorlar.

Deniz Baykal’ın, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili söylediklerini de samimi bulmuyor AKP’liler.

CHP Genel Başkanı, aylardan beri Erdoğan’a çağrı yapıyor, “Cumhurbaşkanı olmamalısın, olamazsın. Sakın aday olma” diye çağrı yapıyor. En son dün partisinin Meclis Grup toplantısında, “Sakın ha aday olma, ihtirasına kurban gitme...” diye Erdoğan’a sesleniyor Baykal.

Bunları niye söylüyor? Erdoğan’ın cesaretini kırmak, adaylıktan vazgeçirmek, uzlaşma zeminine çekmek için mi?

CHP’lilere sorarsanız öyle.

Ama AKP’liler tam aksini düşünüyor. Onlara göre, Erdoğan adaylıktan vazgeçiverir diye Baykal’ın ödü kopuyormuş. Baykal her ne kadar aksini söylese de onlar da çok yakındıkları “niyet okuma” yöntemiyle bu sonuca varıyorlar ve şunu söylüyorlar CHP Genel Başkanı’nın tutumuyla ilgili olarak:

“Sayın Baykal’ın uzlaşma zemini falan aradığı yok. Baykal, cumhurbaşkanlığı seçiminin gerilimli, kavgalı bir ortamda yapılmasına dönük bir taktik izliyor. Niyeti Sayın Başbakanı vazgeçirmek değil. Çünkü Başbakan’ın aday olmayıp partinin başında kalmasından çok korkuyor. Onun için de sürekli olarak tahrik ediyor, aday olmaya zorluyor...”

O zaman tabii ki şu soru akla geliyor: AKP madem ki gerilimden rahatsız? Baykal’ın izlediği bu taktiği niye boşa çıkaramıyor? Sertliğe niye sertlikle yanıt veriyor?

Acaba AKP’nin ne gibi bir çıkarı, beklentisi var bu gerilim stratejisinden..?

DİĞER YENİ YAZILAR