Geri sayım bugün başlıyor...

Haberin Devamı

AKP hakkındaki kapatma davasında geri sayım bugün başlıyor. Anayasa Mahkemesi bugün toplanarak esas hakkında görüşme için gün belirleyecek.

Görüşme tarihi tabii ki belli değil, bugünkü görüşmelerin sonucunda netleşecek. Ancak belli olan bir şey var ki o da bu tarihin çok uzak olmayacağı. Bir iki hafta içinde Yüksek Mahkeme’nin toplanma olasılığı çok yüksek. Hatta bu konuda Ankara’da bazı tarihler de konuşuluyor. Normal olarak aralarında bir illiyet bağı yok ama Yüksek Askeri Şura toplantılarının ardından Anayasa Mahkemesi’nin bu kritik görüşmeye başlayacağı söyleniyor. Hatta tarih verenler, en geç 6 Ağustos Çarşamba günü ilk toplantının yapılabileceğini iddia edenler de var.

Aynı gün karar çıkması zayıf ihtimal. Kuvvetli beklenti ise kararın 8 Ağustos Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanacağı yönünde.

Peki karar ne yönde çıkacak?

Bunu Anayasa Mahkemesi üyeleri de dahil şu anda kimse kesin olarak bilemiyor elbette. Ama herkesin kendi duygusal yaklaşımına göre bir beklentisi, bir tahmini var. Ki bu tahminlerin tutma ihtimali az değil. “Kapatılacak” diyenlerin tahmininin tutma olasılığı da yüzde 5, “Hayır kapatılmayacak” diyenlerinki de...

Ama Ankara’da bir başka ihtimalden söz ediliyor. AKP’lilerde de güçlü bir beklenti olan bu “başka ihtimal” daha önce TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın da dile getirdiği “Herkesi rahatlatacak herkese ’oh’dedirtecek olan üçüncü yol” formülü.

Bu formül de AKP’nin kapatılmaması ile sonuçlanacak iki alternatife dayanıyor.

Birinci alternatife göre, Anayasa Mahkemesi’nde AKP’nin kapatılması eğilimi ağırlık kazanacak ve bu yöndeki karar oylanacak. Sonuç 6’ya 5 kapatma yönünde olacak. Ama AKP kapatılamayacak. Çünkü Anayasa gereği bir siyasi partinin kapatılabilmesi için bu yönde en az 7 üyenin oyu gerekiyor.

İkinci alternatif Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın kapatma talebini, işlendiği ileri sürülen fiillerle kıyasladığında çok ağır bulacak ve kapatma yerine AKP’nin hazine yardımından mahrum bırakılmasına hükmedecek.

Her iki alternatif de AKP için gerçekten de “oh” dedirtecek, rahatlatacak bir hüküm. Sonuçta parti kapatılmamış, Tayyip Erdoğan siyaset yasağı kapsamına alınmamış olacak.

AKP rahatlayacak ama bu rahatlık öyle çok da bayram edilecek bir durum olmayacak. Çünkü her iki alternatifte de AKP, laiklik karşıtı eylemlerin şu veya bu ölçüde odağı konumuna geldiği kesin hükme bağlanmış olacak. Çok ağır bir ihtar almış olacak iktidar partisi.

Kamuoyunda ve AKP’ye oy vermiş laikliğe duyarlı kitlelerin gözünde parti ciddi bir itibar kaybına uğrayacak.

Bu yönüyle de bugün açıkça veya örtülü biçimde ellerini ovuşturarak AKP’nin kapatılmasını bekleyen çevreler de tam istedikleri yerine gelmemiş olsa da AKP’nin siciline işlenecek bu “laiklik karşıtı odak” suçlaması ile yetinecekler, bir anlamda onlar da rahatlayacaklar.

Ama acaba Yüksek Mahkeme ne karar verecek?

O meçhul.

Kapatma iddianamesinin temel direklerinden birini oluşturan türbanla ilgili Anayasa değişiklikleri konusunda da benzer tahminler yapılıyordu Ankara’da. O zaman konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP’nin dahi beklentisi herkese ’oh’dedirtebilecek ara formül olan “yorumlu red ” yönündeydi. Ama sürpriz biçimde “iptal” kararı çıktı. Acaba şimdi ne çıkacak?

DİĞER YENİ YAZILAR