Geri sayım...

Haberin Devamı

Ankara’nın gündemi terörle mücadele ve Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi askeri harekata kilitlenmiş durumda. O nedenle de türban tartışmaları, Cumhurbaşkanı’nın Köşk’te verdiği türbanlı resepsiyon, imam hatiplere üniversite yolunun açılması girişimleri şimdilik gündemin tali bölümüne itiliyor. Bugün iktidarın da muhalefetin de askerin de dikkati sınır ötesi operasyona odaklı.

Devletin zirvesinde öteden beri gerilim yaratan, güvensizlik yaratan türban ve laiklik hassasiyeti gibi kritik konuların şimdilik üstü örtülüyor. İç meseleler üstü örtülüp buzdolabına kaldırıldığı için şu anda “Köşk - Başbakanlık- Genelkurmay ekseninde de tam bir birlik, kararlılık ve mutabakat havası hakim.

Kuzey Irak’taki PKK varlığının tasfiyesi, örgüte sağlanan dış desteğin kesilmesi konusunda belirlenen strateji adım adım uygulanıyor. Barzani’yi işbirliğine zorlamak için uygulanacak ekonomik yaptırımlarla ilgili son değerlendirmeler dün Bakanlar Kurulu’nda ayrıntılı biçimde yeniden ele alındı. İlk aşamada Barzani yönetiminin Habur’dan geçiş yapan TIR ve kamyonlardan elde ettiği vergi gelirinin düşürülmesi için bu trafik kademeli biçimde Suriye üzerine kaydırılırken, Barzani ve Talabani ailelerinin kontrolünde olduğu saptanan şirketlerin ticari faaliyetlerine kısıtlamalar getirilmesi öngörülüyor. Ayrıca Kuzey Irak’a yönelik daha kapsamlı bir kara ve hava ambargosu da gündemde tutuluyor.

Ekonomik yaptırımlardan sonuç alma ihtimali yüksek değil. Bu biliniyor ama yine de denenecek. Türkiye kapsamlı bir askeri harekat öncesi bütün kapıları denemeye, bütün yolları tüketmeye kararlı.

Ve zaten bu önlemleri devreye sokarken asıl etkili tedbir olan askeri harekatla ilgili hazırlıklar da tüm hızıyla devam ediyor. Önceki gün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül’ün verdiği resepsiyonda karşılaştığımız bir bakanın söyledikleri gelinen nokta konusunda son derece çarpıcı:

” Artık geri sayım başladı. Aslında tezkere Meclis’ten geçtiği gün başladı. O gün ’üç’dedi Türkiye...

Bu akşam veya yarın sabah saatlerinde Ankara’ya gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile yapılacak görüşmeler son derece kritik. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşecek olan Rice muhtemelen Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da ayrı ayrı kabul edilecek. Rice’ın Beyaz Saray’dan önemli mesajlar getireceği tahmin ediliyor. Bu mesajlar Ankara’yı ne ölçüde tatmin edecek şimdilik kestirmek zor. Ancak bu noktadan sonra hükümetin de askerin de artık beklediği “söz” değil, eylem...

Muhtemelen yarınki Rice görüşmelerinin ardından geri sayımda “iki” diyecek Ankara.

Ve Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım günü Washington’da ABD Başkanı Bush ile yapacağı kritik görüşme beklenecek. Altyapısını Rice’in yarın Ankara’ya ileteceği önerilerin oluşturacağı bu kritik görüşmede Erdoğan istediğini alabilir ve ABD Kuzey Irak’taki PKK varlığını bitirmek için harekete geçer somut adımlar atmaya başlarsa, Barzani’yi hizaya sokar ve bu arada terör örgütü elebaşılarından bazılarını yakalayıp Türkiye’ye teslim ederse ne ala. O zaman askeri harekat şimdilik kaydıyla ertelenebilir. Ama aksi olur, somut sonuç çıkmaz ise işte o zaman 5 Kasım günü itibariyle geri sayım “bir”e gelecek.

Askeri açıdan en uygun koşulların oluştuğu bir anda “0” deyip TSK Kuzey Irak’a yönelik askeri harekatı başlatacak.

DİĞER YENİ YAZILAR