Genelkurmay neden ‘alındı’?

Haberin Devamı

Genelkurmay ile muhalefet partileri CHP ve MHP arasındaki sınır ötesi operasyon tartışması önceki gece yayınlanan sert bildiri ile hiç kimsenin arzu etmeyeceği teamül dışı boyutlara taşındı.

CHP de MHP de Genelkurmay’a ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’a “Siz niye alınganlık gösteriyorsunuz? Bizim sözlerimizin, tartışmamızın muhatabı hükümet” diyor. Ancak özellikle önceki gece yapılan Genelkurmay’ın yazılı açıklaması, gerek içeriği gerekse de üslup ve biçimi açısından alınganlığın da ötesinde bir tepkiyi, sinirliliği ortaya koyuyor.

Gerek Deniz Baykal gerekse de Devlet Bahçeli üstüne basa basa “Biz demokratik çerçevede bir siyasi tartışma yürütüyoruz. Bizim eleştiri ve değerlendirmelerimizin muhatabı hükümettir” diyorlar. Ama Genelkurmay üstüne alınıyor ve yanıt veriyor, hem de alışılmışın ötesinde bir setlikte.

Neden alınıyor Genelkurmay?

Şu nedenle alınıyor: Örneğin Devlet Bahçeli’nin önceki gün söyledikleri... Her ne kadar “muhatabım siz değilsiniz” dese de partisinin grup toplantısında Genelkurmay’ın harekatla ilgili açıklamalarını eleştiriyor. Bildirilerdeki “kalpgah”, “komuta merkezi”, “lojistik tesis”, “uçaksavar mevzii” gibi nitelemelerin kullanılmış olmasına değiniyor Bahçeli ve ekliyor:

“Bu nitelemelerin terör örgütünün hak etmediği bir imaj ve prestij kazanmasına hizmet edebileceği...”

İşte buna alınıyor Genelkurmay ve sert tepki veriyor...

Baykal’ın söylediklerine gelince:

“Ameliyat tam yapılamadı, içerde parça bırakıldı. niye 8 günde çekildiniz? Koşullar ne kadar zorlu olursa olsun 8 günden fazla kalınamayacağına inanmıyorum...”

Baykal hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ı eleştiriyor. ABD baskısına boyun eğip hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri’ni gereğinden önce geri çektiğini savunuyor.

Başbakan yanıt veriyor Baykal’a ama Genelkurmay da yanıt verme ihtiyacı duyuyor.

Neden?

Çünkü bu harekatın planlama ve icra sorumluluğu Genelkurmay’a ait. Hükümet, “Şu bölgeye girin, şu kadar süre kalın şu işleri yapın” diye bir talimat vermiyor. Aldığı siyasi direktif çerçevesinde planlamasını yapıp uyguluyor Genelkurmay.

Ve kara harekatının hedefini başından itibaren Zap bölgesi olarak belirliyor. Operasyonun da bir hafta içinde bitirilmesini öngörüyor ve sekizinci gün de çekiliyor.

Yoksa hükümetten “Şuraya kadar gidin, şu gün dönün” diye bir direktif, talimat almış değil Genelkurmay.

O nedenle de “Niye daha fazla kalmadın?”, “İçerde parça kaldı”, “Niye Kandil’e gitmedi?” eleştirilerinin muhatabı olarak kendini görüyor Genelkurmay Başkanlığı ve yanıt veriyor.

Ayrıca, bu son derece başarılı kış operasyonundan sonra tüm kamuoyundan alkış ve takdir beklerken, moral destek beklerken, kamuoyunda kafaları karıştıracak ölçüde sert eleştiri ve suçlamalar gelmesini hazmedemiyor.

Ancak, duyulan tepkinin muhalefet partilerine yönelik “balans ayarı” niteliğinde bir bildiri ile ifade edilmesi, açıklamadaki dil ve üslup yadırgatıcı...



DİĞER YENİ YAZILAR