Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisi tüm itirazlara kulağını tıkamış durumda. Ne YÖK ve üniversitelerin tepkisi, ne sivil toplum örgütlerinin itirazları ve ne de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uyarı açıklaması dikkate alındı. 'Biz seçim meydanlarında ve parti programımızda söz verdik imam hatiplerin önünü açacağız' deyip gereğini yaptı AKP.
Şimdi soru şu: İtiraz eden, tepki gösteren YÖK ve üniversiteler şimdi nasıl bir tutum alacak, üniversite - hükümet gerginliği nasıl bir boyut kazanacak?
Ama ondan daha önemlisi ve iki günden beri bütün dikkatlerin odaklandığı kurum, Başbakan Erdoğan'ın önceki günkü konuşmasında sert ifadelerle yüklendiği Genelkurmay...
Genelkurmay ne yapacak? Yeni ve daha sert bir bildiri ile 'Bu yasa yürürlüğe girerse fena olur, darbe yaparız' diye hükümete ve Erdoğan'a gözdağı mı verecek?
Tabii ki hayır...
Genelkurmay, tasarı ile ilgili gelişmeleri ve elbette Başbakan'ın eleştirilerini değerlendiriyor. Acaba bu değerlendirmenin sonucunda ne yapacak?
İki şeyi yapmayacağı kesin:
* Hemen daha sert bir bildiri kaleme alarak Başbakan Erdoğan'a çok daha sert bir tonda yanıt verilmeyecek.
* 'Ne yapalım, geçen hafta yaptığımız yazılı açıklama ile biz üzerimize düşeni, gereken yerlere gereken uyarıları yaptık'deyip kenara da çekilmeyecek...
Askere yakın kaynaklara göre, Genelkurmay geçen haftaki açıklamayı yaparken gelebilecek reaksiyonları ve bundan sonra atılacak ikinci ve üçüncü adımları da belirleyerek yola çıktı.
Hükümetin tutumu, tasarının parlamentodan geçip geçmeyeceği, Cumhurbaşkanı'nın onaylayıp onaylamayacağı alternatifleri alt alta sıralanarak her alternatife göre izlenecek yol da önceden belirlendi.
"TSK açısından kabul edilemez"
"İmam hatip liselerini yeniden teşvik eder hale getirecek, Tevhidi Tedrisat (Eğitim Birliği) temel ilkesine aykırı ve laik eğitim sistemini tehdit edici nitelikte görülen bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi, TSK açısından hiçbir şekilde kabul edilemez" diye değerlendirilirken, Genelkurmay'ın izleyeceği olası yol konusunda da şu tahmin yapılıyor:
"Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Cumhurbaşkanı ile görüşerek TSK'nın duyduğu derin rahatsızlığı ifade edecek ve müdahale etmesini, hükümeti uyarmasını talep edecek..."
Şu ana kadar yaşanan gerilime müdahale etmeyen Cumhurbaşkanı Sezer'in yasa önüne geldiğinde veto edeceğine, hükümetin ısrar etmesi halinde yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Fakat ya bu arada yasa hükümetin arzu ettiği doğrultuda yürürlüğe girer ve bu yılki sınavlarda uygulanacak olursa ne olacak?
Dün konuştuğumuz bir emekli general, "Böyle bir ihtimali aklınıza dahi getirmeyin. Türk Silahlı Kuvvetleri açısından bu, kabul edilemez bir durumdur. Ülke büyük sıkıntıların içine girer" diyor.
Yeni formül tartışmaya açılacak
Bu arada AKP ve hükümet içinde sağduyulu ve "etkili bir bakanın" tahmini de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto etmesinin ardından yeni bir formülün tartışmaya açılacağı yönünde.
Buna göre vetonun ardından hükümet aynı tasarıda ısrarlı olmayacak. İmam hatiplerin kapatılması veya gerçek anlamda meslek lisesine dönüştürülmesi yoluna gidecek.
Bugün imam hatiplerin meslek lisesi olma dışında yerine getirdikleri din eğitimi için, yine öğrencilere devlet gözetiminde din eğitimi verilebilmesi için yeni bir model bulunması koşuluyla...
İyimser ve sağduyulu yaklaşım bu...
Genelkurmay nasıl tepki verecek?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisi tüm itirazlara kulağını tıkamış durumda
Haberin Devamı