Genelkurmay ikna oldu mu?

Türkiye’nin Kıbrıs politikası konusunda tarihinde belki ilk kez hükümet ile Genelkurmay arasında çok ciddi görüş ayrılıkları yaşanıyor. Sonuçta hükümetin dediği oluyor belki ama asker de görüşünü kayda geçiriyor

Haberin Devamı

Türkiye’nin Kıbrıs politikası konusunda tarihinde belki ilk kez hükümet ile Genelkurmay arasında çok ciddi görüş ayrılıkları yaşanıyor. Sonuçta hükümetin dediği oluyor belki ama asker de görüşünü kayda geçiriyor.

Kıbrıs sorununun yarım asırlık geçmişi var. Ve ilk gününden itibaren bu sorun hep partiler üstü tutulmuş, “milli politika, devlet politikası” olarak görülmüş, hükümetlerce de öyle yürütülmüştü. Fakat bu politikanın sorunun çözümü bakımından sonuç vermediği de ortada.

Şimdi ilk kez AKP iktidarı döneminde 2001’den beri durum değişti. AKP hükümeti, iç siyaset kaygıları ağır bastıkça zaman zaman zigzaglı çizgi izlemiş olsa da Kıbrıs konusunda geleneksel stratejiyi değiştirdi.

Kuşkusuz bunun olumlu sonuçları da görüldü. En azından bugüne kadar hep “çözümsüzlüğü çözüm olarak gören, çözüm yolunu tıkayan taraf” olarak görülen, öyle değerlendirilen Türk tarafının imajı ilk kez değişti. Annan Planı’nın Rum tarafınca reddedilmesi ile roller değişmiş oldu. İzlenen politika halihazırda somut bir sonuç vermemiş olsa da en azından dünya kamuoyu nezdinde Türk tarafının imajında olumlu yönde bir değişim gözlenmeye başladı.

Ancak AKP iktidarının başlattığı bu strateji değişikliği devlet kurumlarınca hala tam olarak benimsenmiş değil. Benimsenmediği gibi bu konuda hükümete duyulan güvensizlik de giderek artmış durumda.

Annan Planı’ndan beri hükümetin attığı her adım hem Cumhurbaşkanlığı katında, hem de Genelkurmay’da hep kaygıyla karşılandı.

Bunun son örneği Lefkoşe’deki Lokmacı sınır kapısında yer alan üst geçidin kaldırılıp kaldırılmamasında yaşanıyor.

Üst geçidin kaldırılıp, sınır kapısının açılması konusunda hükümet ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat anlaşıyorlar. Bunun hem KKTC ekonomisine olumlu katkıları olabileceği, hem de bir iyi niyet adımı olarak algılanabileceği düşünülüyor.

Ancak iş, Genelkurmay’ın da görüşünü alma noktasına geldiğinde Ankara’da ortam yine geriliyor. Tıpkı, geçen yılın sonunda hükümetin AB ile ilişkileri rayında tutmak için geliştirdiği liman atağında olduğu gibi yine Çankaya’nın ve Genelkurmay’ın çekinceleri gündeme geliyor. Bu sefer iş kriz noktasına gelmiyor fakat hükümet bu konuda da Genelkurmay’ı ikna edemiyor.

Üst geçidin kaldırılmasına ve sınır kapısının açılmasına kategorik olarak karşı çıkmıyor Genelkurmay. Bu tür adımların karşılıklılık esasına göre atılması gerektiğini düşünüyor. Ortada adil ve kalıcı çözüm yönünde hiçbir umut işareti yokken verilecek küçük küçük tavizlerin yarın Türkiye’yi geri dönüşü zor noktalara getirmesinden kaygı duyuyor Genelkurmay ve bu yönde hükümete yazılı görüşünü de iletiyor.

Fakat sonuçta hükümetin ve KKTC yönetiminin bu uyarıları dikkate almayacağı anlaşılınca da yazılı bir açıklama ile görüşünü kamuoyu ile paylaşıyor Genelkurmay. Yani bir anlamda, tarihe not düşüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR