Eylül’de seçim planı yattı...

AKP’nin milletvekili genel seçimlerini öne alma, cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından o rüzgarı arkasına alarak seçime gitme planları tutmadı

Haberin Devamı

AKP’nin milletvekili genel seçimlerini öne alma, cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından o rüzgarı arkasına alarak seçime gitme planları tutmadı. Seçim normal zamanında, yani 4 Kasım günü yapılacak. AKP ve Başbakan Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin mayıs ayı başında gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanmasından sonra fiilen tatile gireceğini, dönemini tamamlayacağını öngörerek, fazla vakit kaybetmemek için milletvekili genel seçimlerini öne almayı planlıyordu.

AKP’nin seçimi öne alma gerekçeleri şu şekilde özetleniyordu:

* Birincisi ve en önemlisi, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde o rüzgarın etkisi kaybolmadan milletvekili seçimine gidip, partinin oylarını arttırmak.

* GP, SP, BBP gibi küçük sağ partiler arasındaki ittifak arayışları ile ANAP ve DYP’yi birleştirme formülleri üzerine anlaşma sağlanamadan, yüzde 10 barajını geçme ihtimali olan yeni bir oluşumlara, rakiplere fırsat vermeden baskın seçim.

* Türkiye’nin zaman kaybetmesinin önüne geçmek.

* Ekonomi bakımından daha da önemlisi 2008 yılı bütçesi yapılamayacak. Zorunlu olarak üç veya dört aylık geçici bütçe yapılacak ve asıl bütçenin Meclis’ten çıkarılması şubat- mart aylarını bulacak.

İşte iktidar partisi, bir yandan rakiplerini zor durumda bırakmak, yeni bir beş yıllık dönem için tek başına iktidarı garanti altına alabilmek, diğer yandan da ülkenin zaman kaybetmesini önlemek için seçimleri birkaç ay öne almayı planlıyordu.

25 YAŞ ENGELİ
AKP, milletvekili genel seçimini mümkün olursa temmuz ayı sonuna doğru, yetişmez ise de en geç 9 Eylül’de yapmayı öngörüyordu.

Ancak bu noktada çok önemli bir engel çıktı.

Milletvekili seçilme yaşının 25’e indirilmesine ilişkin yasal düzenleme seçimin öne alınması halinde uygulanabilecek miydi? Çünkü Anayasa gereği, Seçim Yasası’ndaki değişikliklerin uygulanabilmesi için bu düzenlemenin seçimden en az bir yıl önce yapılması gerekiyor. 25 yaşla ilgili düzenleme ise ancak kasım ayında bir yılını dolduruyor.

Başta Anayasa Profesörü Burhan Kuzu olmak üzere bazı AKP’li hukukçular, seçilme yaşı ile ilgili bu düzenlemenin Anayasa’nın öngördüğü Seçim Yasası değişikliği kısıtına girmeyeceğini, dolayısıyla seçim ne zaman yapılırsa yapılsın bu hükmün uygulanabileceğini savunuyor. Bazı hukukçular ise aksi görüşte. İşi şansa bırakmak isteyen Başbakan Erdoğan, daha kesin hukuki gerekçeler istedi.

Ve konu Yüksek Seçim Kurulu’na intikal ettirildi. YSK’dan yapılan resmi açıklamada, bu konuyla ilgili olarak Kurul’un önceden görüş açıklamasının doğru olmayacağı, bunun “ihsas-ı rey” anlamına geleceği vurgulanarak, iktidar partisinin bu talebi reddedildi.

AKP’nin etkili yöneticilerinden birinden aldığımız bilgiye göre, YSK, sözlü olarak ve “gayrı resmi” biçimde AKP’ye şu yanıtı verdi:

“Seçimi öne alırsanız, yasanın üzerinden bir yıl geçmeyeceği için seçilme yaşının 25’e indirilmesi yönündeki hüküm bu seçimde uygulanamaz...”

Böylelikle seçim tarihi olarak 4 Kasım 2007 kesinleşmiş oldu.

DİĞER YENİ YAZILAR