Eve dönüş formülü: “Af yok ama tolerans var”

Haberin Devamı

Bölücü terör örgütü PKK’ya karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır içindeki ve gerektiğinde de sınır ötesi operasyonları ile askeri imha harekatı sürerken, diğer yandan da örgütün dağılma sürecini hızlandırmak için hükümet, yeni bazı önlemleri uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda da görüşülerek başta TSK olmak üzere güvenlik birimlerinden alınan görüş ve öneriler doğrultusunda geliştirilen planın ana hatları büyük ölçüde belirlenmiş durumda.

Planın en tartışmalı, en kritik yönünü, örgüt elemanlarına yapılan “eve dönüş çağrısı”nın nasıl hayata geçirileceği oluşturuyor. Bu noktada etkili sonuç alabilmek için hükümetin kafasında af değil ama af benzeri bir uygulama var.

İşte en çok zorlanılan nokta da bu. Kamuoyunun hassasiyeti, muhalefet partilerinin atılması öngörülen en küçük adımı dahi “af çıkarıyorlar” diye kamuoyunu tahrik etme çabaları, hükümeti de doğal olarak etkiliyor. O nedenle de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bakanların ve AKP kurmaylarının da özellikle altını çizerek söyledikleri “Bu projede kesinlikle af yok” oluyor.

Af yok. Peki, örgütteki dağılma sürecini hızlandırabilmek için, yani dağdakileri indirebilmek için ne yapılacak?

“Af çıkarılmayacak ama 2003 yılında çıkarılan ve işlemeyen Topluma Kazandırma Yasası benzeri yeni bir düzenlemeyle teslim olanlara, örgütten kaçanlara tolerans sağlanacak” deniyor.

Bu düzenlemeyle, suç işlememiş, terörist faaliyetlere katılmamış veya katıldığına ilişkin olarak somut delili olmayanların teslim olmaları, eve dönmeleri halinde haklarındaki yasal işlemler süratle tamamlanarak serbest bırakılacak. Suça karıştıkları sabit olanlardan da örgütün yönetim kademeleri dışında bulunanların teslim olmaları halinde cezalarında önemli oranlarda indirime gidilecek.

Aslında Türk Ceza Yasası’nın 221. maddesi bu ihtiyacı bir ölçüde karşılıyor. Suç işlememiş olanların ceza almamaları, suça karışanların cezalarında da dörtte üçe varan oranlarda indirime gidilmesi bu maddede öngörülüyor. Ancak bunun için “etkin pişmanlık” şart. Adı “pişmanlık” veya “itirafçılık” olan bir yasa maddesi veya yasal düzenleme ile psikolojik ortam nedeniyle sonuç alınabilmesinin daha zor olacağı görüldüğü için farklı bir düzenleme düşünülüyor.

Yeni düzenlemenin adı “af yasası” olmayacak. “Pişmanlık” veya “itirafçılık” da olmayacak. Ama aslında bütün bu özellikleri şu veya bu ölçüde içinde barındıracak bir yasa çıkarılacak.

2008 bütçesinin hemen ardından muhtemelen 2008’ın ilk haftalarında bu tasarının Meclis’e gelebileceği belirtiliyor.

Ancak bölücü örgütün belini kırmak planı, tek başına dağdakileri indirme projesinden ibaret değil. Bölgedeki terör bataklığını kurutmak, dağa çıkışları engellemek için de sosyo ekonomik tedbirlere ağırlık verilecek. Bu kapsamda bölge illerinde bir süre önce yerinde incelemeler yapan, sorunları dinleyip not eden ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Başbakan Erdoğan’a sundukları raporlar doğrultusunda yeni bazı ekonomik düzenlemeler de gündeme gelecek.



DİĞER YENİ YAZILAR