Erken seçim kararı nasıl çıkar?

Haberin Devamı

Siyasetin geleceğinden ekonomiye kadar Türkiye’de her şey AKP hakkındaki kapatma davasının sonucuna kilitlenmiş durumda.
Sonuç belki var olan siyasi krizi daha da derinleştirecek. Ama en azından bugün gerek iktidarın gerek muhalefetin gerekse de toplumun yaşadığı stres ve gerilimi bir ölçüde hafifletecek. Herkes kendine uygun yol haritasını, gelecek planını uygulamaya koyarak yoluna devam edecek.
Kapatma davasında bugün ve yarın taraflar son sözlerini söyleyecekler. Bugün önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi’nde sözlü görüşünü bildirecek, “Laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiğini” iddia ettiği AKP’nin kapatılmasını talep edecek. Yarın da AKP’nin savunmacısı iddianameyi çürütmek için son sözünü söyleyecek.
Bu aşamanın da tamamlanmasından sonra Yüksek Mahkeme’nin kararının çok uzamayacağı, kararın bir-birbuçuk ay içinde açıklanacağı beklentisi yüksek.
Tabii ki kararın ne zaman çıkacağını, ne yönde olacağını bugünden kimsenin bilmesi mümkün değil. Fakat herkesin kendi beklentisine uygun bir tahmini var. Ki, bu tahminlerin tutma ihtimali yüzde 50. Çoğu AKP’li dahi “kapatılacak” diyor. Ona göre hesap yapıyor, yazılıp çizilen, konuşulan senaryoları tartışıyor.
Sahi eğer o olumsuz ihtimal gerçekleşir ve AKP kapatılırsa ne olacak?
Ankara kulislerinde konuşulan senaryolara bakılırsa AKP ve AKP’liler de Türkiye de en az hasarla bu olumsuz süreci atlatabilecek. En azından senaryoya göre, kağıt üstünde öyle gözüküyor.
Ama acaba bugünden yazılıp çizilen senaryolar gerçek hayata ne ölçüde geçebilecek ?
Örneğin partisi kapatılır Tayyip Erdoğan’a da siyasi yasak getirilirse hükümet Erdoğan’ın milletvekilliğinin düşmesi ile birlikte otomatik olarak düşecek. Bu durumda acaba yeni hükümet, senaryolardaki kadar kolay kurulup yola devamı sağlayabilecek mi? Yani Erdoğan’ın işaret edeceği Başbakan adayı, Cumhurbaşkanı’nın görevlendirmesinin hemen ardından 300’ün üzerindeki eski AKP’li bağımsız milletvekilinin desteği ile hemen kurulabilecek mi?
Senaryoda hükümetin kurulmasının hemen ardından Meclis’in erken seçim kararı alması ve sonbahar aylarında Erdoğan’ı bağımsız milletvekili olarak yeniden Meclis’e taşıması öngörülüyor. Bu öngörü tutacak mı?
Senaryonun kritik noktası erken seçim kararı. AKP’nin ve MHP’nin hatta DTP’nin erken seçime destek verme ihtimali sıfır. Meclis iki yılını doldurmadığı için AKP milletvekillerinin önemli bir bölümü emeklilik hakkını elde edememiş durumda. Listeye girip giremeyecekleri, seçilip seçilemeyecekleri garanti olmayan bu gruptaki milletvekillerinin Erdoğan’a rağmen fire verme ihtimali çok yüksek.
AKP ve Erdoğan açısından erken seçimi garantiye almanın tek yolu var: Hükümet krizi çıkarmak...
Yani beklendiği gibi Erdoğan bir başbakan adayı işaret edip kuracağı hükümete 300’e yakın bağımsız milletvekilinin güvenoyu vermesini sağlamayacak. Zorunlu erken seçimin önünü açacak.
Erdoğan’ın milletvekilliğinin düşmesinin ardından 45 gün içinde yeni hükümet kurulamaz ise Cumhurbaşkanı Gül devreye girecek ve Anayasa’nın 116. maddesi hükmüne göre seçimlerin yenilenmesine karar verecek...
Bu da bir ihtimal...

DİĞER YENİ YAZILAR