Erkan Mumcu CHP’ye mi çalıştı?

Haberin Devamı

Erkan Mumcu tabii ki CHP için çalışmadı; bu partinin siyasi hedeflerini düşünerek hareket etmedi. Henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil ama muhtemelen kendine göre bir oyun planı vardı. O planını uygulamaya çalıştı. Ama sonuçta bu işten en azından şimdilik CHP karlı çıktı.

DP’de birleşme formülünün son anda çökmesiyle birlikte CHP, ANAP’tan çok önemli iki transfer gerçekleştirdi. Eski bakanlar Lütfullah Kayalar ve Edip Safter Gaydalı muhtemelen bugün CHP listelerinden aday gösterilecek.

Kayalar da Gaydalı da sıradan siyasetçiler değil. Gaydalı 2002 seçimlerinde Bitlis’ten bağımsız aday olup seçilen bir isim. Bu kez de seçimi alacağına kuşku duyulmuyor. Ayrıca, CHP’nin zayıf gözüktüğü Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu partiye hareket getirebilecek bir isim.

Kayalar da öyle sadece kendi seçim bölgesi Yozgat’ta değil, öteden beri zaafiyet yaşadığı Orta Anadolu bölgesinde de yeni seçmen kazandırabilecek bir siyasi kimlik.

ANAP ve DYP’nin DP bünyesinde birleşerek seçime girmeleri projesinin son anda çökmesinin CHP’ye getirisi sadece ANAP’tan iki milletvekili adayı transferinden ibaret değil. Bu durum merkez sağdan bazı simge isimlerin CHP listelerine girmesinin yanı sıra AKP’ye karşı olan merkez sağ seçmenin bir bölümünün de CHP’ye yönelmesini sağlayabilir.

Özetle son anda kuşkusuz kendince haklı nedenlerle yaptığı çıkışlarla birleşmeyi çökerten Erkan Mumcu en azından şu an itibariyle CHP’ye dolaylı da olsa bir katkı yapmış gibi gözüküyor.

İşin ilginç yanı bu işten kısa vadede en büyük zararı da ANAP görecek gibi. Çünkü ANAP, birleşmenin suya düşmesiyle hem tabandan tepki çekti hem de çok önemli kadrolarını kaybetmeye başladı.

Bu gelişmeden doğal olarak DP projesi de büyük zarar gördü. İki partinin birleşmesiyle gerçekleşeceği umulan sinerji belki şimdi olmayacak. Ancak yine de tek başına girilecek seçimden daha şanslı bir konumda bugün DYP, yeni adıyla DP.

Çünkü bugün artık ANAP, birleşme adresi olarak saptanan DP yolundan geri dönmüş olsa da bu adrese doğru harekete geçmiş olan kadrolarını ve seçmen tabanının önemli bölümünü geri çevirmekte zorlanacaktır.

Birleşme pazarlıkları sırasında DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ANAP’a seçilme garantisi olan 27 adaylık önermişti. Şimdi bu kontenjanı muhtemelen yine ANAP kökenli ve ANAP seçmenine cazip gelecek isimlere verecek. Ağar ve arkadaşları ayrıca, Mumcu yönetiminden hoşnut olmayan bazı belediye başkanları ile il ve ilçe teşkilatlarını da DP bünyesine katmak için dünden beri yeni bir hamlenin içine girmiş durumda.

Bunun için Mesut Yılmaz’ın da desteğini almaya çalışıyorlar. Yılmaz’ı Rize bağımsız adayı olarak DP listesinde tutmaya çalışıyorlar. Ancak son gelişmeler üzerine Mesut Yılmaz’ın da DP listesinden çıkıp bağımsız aday olarak seçime girme kararına vardığı belirtiliyor.

Gerçi bugün saat 17.00’ye kadar daha pek çok şey değişebilir. Saat 17.00 sonrası ise parti yönetimleri için en sıkıntılı saatler başlayacak. Çünkü listeler YSK’ya verilip kimin aday olup olmadığı, kimin hangi sırada bulunduğu görülünce bütün partilerde bir ölçüde deprem yaşanacak.

DİĞER YENİ YAZILAR