Ergenekon ve “odak” tesadüfü...

Haberin Devamı


Bir süredir tırmanan bölücü terör ve ekonomik kriz tartışmalarına odaklanan ülke gündeminin ağırlığı bugünden itibaren yargıya kayıyor.

Terör ve ekonomik kriz tehdidi kuşkusuz gündemdeki yerini koruyacak. Fakat dün başlayan Ergenekon davası ile Anayasa Mahkemesi’nin türban ve AKP kararlarının gerekçelerinin bu hafta içinde Resmi Gazete’de yayınlanması yargı kararlarını siyasi tartışma gündeminin ana konularından biri haline getirebilir.

Gelişmeler tümüyle tesadüften ibaret olsa da AKP hakkındaki kapatma davası ile Ergenekon davaları arasında bağ kurmaya dönük iddialar hiç gündemden düşmedi.

AKP hakkındaki kapatma davası sonuçlanalı aylar oldu. Ergenekon davası ise dün görülmeye başladı. Ama buna rağmen kulislerde yine bu iki kritik dava arasında bağ kurmaya dönük spekülasyonlar yapılıyor.

Gerçekten de AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesi açıklandığı günden itibaren, bu davadaki hemen her önemli gelişmenin bir gün öncesinde veya sonrasında önemli bir Ergenekon operasyonu yapılmış, kamuoyunun yakından tanıdığı önemli isimler gözaltına alınmış veya tutuklanmıştı. Bu durum tümüyle tesadüften ibaret olsa da spekülasyonları hep canlı tutmuştu.

Ne var ki şimdi de tam Ergenekon davasının başladığı hafta AKP ile ilgili kapatma davasına ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklanacak. Ergenekon davası, kamuoyunu ve siyaseti çoktan ikiye bölmüş durumda. İktidar partisi AKP başta olmak üzere bazı siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine ve toplumun bir bölümüne göre bu dava “Türkiye’de yıllardan beri demokrasiye ve insan haklarına musallat olan bütün kötülüklerin kökünü kazımak açısından tarihi önem taşıyor...”

Ana muhalefet partisi CHP ve toplumun bir bölümü ile doğal olarak sanıkların görüşü ise “Muhalif kesimleri sindirme operasyonu” olduğu yönünde. Bu kesim davanın fiyasko ile sonuçlanacağını iddia ediyor.

Dün tartışmalı biçimde başlayan Ergenekon davasının hem bu süreçte hem de gelecekte çok tartışılacağına kuşku yok. Asrın davası mı olacak, fiyasko ile mi sonuçlanacak? Onu da elbette zaman gösterecek.

Kapatma yerine hazine yardımının bir bölümünün kesilmesi cezası çıkan AKP davası ve bu dava üzerindeki siyasi tartışmalar tam küllenmeye başlamıştı ki şimdi bu hafta sonuna doğru açıklanması beklenen gerekçeli kararın tartışmayı yeniden alevlendirmesi kaçınılmaz olacak.

Çünkü AKP kararı, Anayasa Mahkemesi’nin siyasi parti davaları ile ilgili verdiği belki de en ilginç karar.

Yüksek Mahkeme, başsavcının iddianamesinde yer alan iddia ve görüşlere katılıyor. Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetmekte olan iktidar partisinin “laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu” sonucuna varıyor. Hem de Anayasa Mahkemesi tarihinde ender rastlanabilecek bir oy çokluğu ile 10 kabul 1 ret oyu ile kesin hüküm çıkıyor.

Yani AKP’nin suçu sabit görülüyor ama cezanın en hafifi veriliyor. 6 üye kapatılsın derken 5 üye kapatmaya karşı çıkıyor. Kapatma için 7 oy gerekmesi nedeniyle hüküm para cezasına dönüştürülüyor.

Şimdi bu kararın gerekçesi yayınlanacak. Anayasa Mahkemesi AKP’nin niçin ve nasıl “laiklik karşıtı eylemlerin odağı” olduğunu belirleyecek.

Bu “odak” olma meselesi, önümüzdeki dönemin siyasi tartışmalarının da odağı olmaya aday.

DİĞER YENİ YAZILAR