Ergenekon’dan iki dava çıkabilir...

Haberin Devamı

Ergenekon soruşturmasında artık sona gelindiği anlaşılıyor. Muhtemelen bir iki gün içinde iddianame açıklanacak ve dava resmen başlayacak.

Dava açılacak da acaba bir dava mı yoksa iki dava birden mi açılacak?

Ankara’da konuşulanlara, emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün açıklamalarına bakılacak olursa iki ayrı dava açılması ihtimal dahilinde. Biri Ergenekon soruşturması çerçevesinde İstanbul’da açılacak olan çete davası, diğeri de Ankara’da, Genelkurmay’da açılacağı varsayılan darbe davası.

Sayfa sayısının 2.500’ü bulduğu, bunun 60 sayfasının Danıştay saldırısı ile ilgili olduğu belirtilen iddianame resmen açıklanmadığı için henüz kesinlik kazanmış değil ancak Ankara kulislerinde konuşulan ilginç bir iddia, ilginç bir senaryo var.

Deniyor ki, İstanbul’da görülecek olan Ergenekon davasının zanlılarının çoğu TSK’dan ihraç edilmiş veya emekliye ayrılmış personel. Bunlar arasında iki de orgeneral rütbesinden emekliye ayrılmış isim var. Askeri personelin emeklilik döneminde işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili dava terör suçlarına bakan ağır ceza mahkemesinde görülecek.

Ancak daha önceki yani muvazzaf subay olarak TSK’da görev yaptıkları döneme ilişkin iddialar sivil yargının görev alanına girmiyor: Yani hükümetin, iktidar partisi yetkililerinin bir kaç yıldan beri “biliyoruz” dediği “Sarıkız” ve “ Ayışığı ” kodlu darbe girişimleri. Bu girişimleri soruşturmak, gerekli görülürse de dava açmak yetkisi doğrudan Genelkurmay’ın inisiyatifinde .

Ankara kulislerinde konuşulan iddiaya göre, Ergenekon soruşturması sırasında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlükler çok önemli ipuçlarından birini oluşturuyor. Savcı bu günlüklerden yola çıkarak doğrudan bu darbe girişimlerini soruşturmamış ancak özellikle emekli generallerle ilgili soruşturmada bu günlükler önemli ipucu niteliği taşımış.

Bu nedenle de deniyor ki, eski subayların ve emekli generallerin emeklilik günlerine ait suç isnatları iddianamede yer alacak. Dava bu suç isnatları kapsamında açılacak ama emekli generallerin görevleri sırasında “nakıs teşebbüs” olarak kalan darbe girişimleri de iddianamede önemlice bir yer tutacak.

Ve asker kişilerin görevleri sırasında işledikleri iddia edilen bu suçun soruşturulması için de iddianamenin bir nüshası Genelkurmay Adli Müşavirliği’ne gönderilecek.

Kulislerde konuşulan iddia bu

Eğer bu iddia doğrulanır “Ayışığı” ve “Sarıkız” dosyaları Genelkurmay’a gelirse acaba Genelkurmay Başkanı ne karar verecek?

Mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt veya 30 Ağustos’ta görevi devralacak olan Orgeneral İlker Başbuğ, askeri savcılığa “inceleyin gereğini yapın” emrini verirse ne olacak?

İşte asıl o zaman pandoranın kutusu açılacak. Darbe girişimleri için bugün “Var da diyemem, yok da diyemem” diye demeçler veren dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, en yetkili tanık olarak askeri savcılığa davet edilip “Bu işin aslı nedir?” diye sorulacak mı?

Kulislerde spekülasyon çok...

DİĞER YENİ YAZILAR