Erdoğan sınır ötesi operasyona soğuk...

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, kamuoyunda günlerdir devam eden sınır ötesi operasyon tartışmalarına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın da katıldığı kritik güvenlik zirvesinden saatler öncesinde son noktayı koydu: Önce sınırımızın içini halledelim sonra ötesini...
Başbakan Erdoğan, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine bugün resmi açılışı yapılacak olan AKP Genel Merkez binasını gezdirirken terörle mücadele konusundaki soruları yanıtladı.
Erdoğan terörle mücadele konusunda kamuoyuna yansıyan tartışmalara, şehit cenazelerindeki protesto gösterilerine ve bazı emekli generallerin televizyon programlarında hükümete yönelik eleştirilerine sert tepki gösteriyor.
Tırmanan terörün ve şehit cenazelerinin hükümete karşı bir yıpratma aracı olarak kullanılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, bazı çevrelerin 22 Temmuz seçimleri öncesinde kendilerine karşı adeta sistemli bir “psikolojik olumsuz hava” yaratma gayreti içine girdiklerini ifade ediyor.
“Neyi eksik, neyi yanlış yaptık?” diye soruyor Başbakan ve ekliyor:
“Terörle ilgili toplantılardan birinde Genelkurmay Başkanımıza ve kuvvet komutanlarına , ‘Bizden yana isteyip de vermediğimiz bir şey var mı?’ diye sordum. ‘Hayır’ dediler. Ama maalesef böyle aksi bir hava yaratılıyor. Güvenlik güçlerimize maddi, yasal, her yoldan ne gerekiyorsa yaptık.”
Tabii ki hükümetin bundan sonra da Türk Silahlı Kuvvetleri’nden olsun diğer güvenlik birimlerinden olsun terörle mücadele konusunda gelecek tüm talepleri karşılayacağından kuşku yok.
Ancak, son günlerin en heyecanlı tartışma konusu Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyon kararı, bunun için hükümetin Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıp yetki isteyip istemeyeceği. Bugünden yarına, seçimler öncesinde herhangi bir sınır ötesi operasyon olmasa dahi, hükümetin Meclis’ten yetkiyi alıp cebinde hazır tutması öneriliyor. Bunun en azından Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi üzerinde baskı oluşturabileceği varsayılıyor.
Tabii alınan bu yetkiyi cepte bekletmenin riskleri de ayrı bir tartışma konusu ama acaba hükümet bu yolu deneyecek mi?
Erdoğan’ın dünkü güvenlik zirvesi öncesinde söylediklerine bakılırsa kesinlikle hayır. Diyor ki Başbakan; “Türkiye’nin dağlarında 5 bin terörist var. Türkiye’deki bu 5 bin teröristle ilgili mücadele bitti mi, bu halledildi mi ki Kuzey Irak’taki 500 tane teröristle uğraşma safahatına gelinecek?”
Başbakan, açıkça önce kendi topraklarımızdaki 5 bin teröristi etkisiz hale getirmemiz gerektiğini söylüyor. Yani terör örgütünün ülke içindeki yuvalarının dağıtılmasını, kitle desteğinin kesilmesini öngörüyor.
Sınırın ötesi konusunda ise en azından şimdilik hem merkezi Irak Hükümeti ile hem de ABD ile diplomatik temasların yoğunlaştırılmasıyla, ABD ve Irak’ı işbirliğine ikna etmek yoluyla çözüm üretmek yanlısı Erdoğan.
Başbakan’ın açıkça ifade etmediği ama hükümetin öteden beri gündeminde olan bir başka konu da bugün şu veya bu ölçüde bölücü örgütün propagandası etkisinde olan, bölücü örgüte sempati duyan, destek veren yöre halkının kazanılması. Bu da bugünden yarına sonuç alınabilecek bir proje değil. Terör devam ettiği sürece, terörle mücadele devam ettiği sürece çok zor, çok incelik isteyen bir yol.

DİĞER YENİ YAZILAR