Erdoğan’ın yüzde 50 çıtasını aşma hedefi

Haberin Devamı

AKP ve Tayyip Erdoğan’ın 2007 seçimlerindeki hedefi de çok yüksekti. Muhalefete muhtaç olmadan cumhurbaşkanını seçecek, tek başına anayasayı değiştirebilecek bir sonuç hedeflemişlerdi. Yani 367 milletvekili.

Bu olmadı ama elde edilen başarı yine de Türkiye’nin 1960’lı yıllardan bu yana hiçbir partiye, hiçbir lidere nasip olmadık ölçüde parlak bir sonuçtu.

Şimdi Erdoğan’ın hedefi yine çok büyük, başarı çıtası yine çok yükseklerde.

Bu seçimde amaç muhalefetin belini iyice kırmak, gardını düşürmek. Onun için vargücüyle yerel seçimlere asılıyor AKP ve Erdoğan.

Ekonomik kriz, bunun yakın vadede yaratabileceği ekonomik ve sosyal yıkıntılara karşı şimdiden alınması zorunlu önlemler bile 29 Mart sonrasına erteleniyor. Bu noktadan sonra iktidarın ekonomiden dış politikaya kadar attığı ve atacağı bütün adımlar seçime endeksli.

AKP aylardan beri sürekli kamuoyu araştırması yaptırıyor. Yerel ve belediye başkanı adayı bazında da ülke genelinde de anketler yaptırılıyor. Birden fazla araştırma kuruluşu AKP’ye çalışıyor. AKP kurmayları, anketlerin farklı sonuçlar verdiğini ama alınan ilk sonuçların beklentilerin üstünde olduğunu söylüyorlar.

Yani, seçmen Tayyip Erdoğan’ı, AKP’yi ve AKP belediyeciliğini başarılı buluyormuş. Ekonomik krizin, artan geçim sıkıntılarının, işsizliğin, işsizlik korkularının ve geleceğe ilişkin kaygıların inanması zor ama AKP ve Erdoğan’ın seçmen nezdindeki kredibilitesi üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmuyormuş.

AKP kurmaylarının iddiası böyle...

Başbakan Erdoğan’ın çok yakın çevresinde adı sıkça anılan çok önemli bir AKP kurmayı ile seçim tahminleri üzerine kısa bir sohbetimiz oldu.

“Ne sayın Başbakan’ın ne de bizlerin kafasında en ufak bir kuşku yok” diyor Erdoğan’ın kurmayı.

29 Mart gecesi nasıl bir sonuç beklediklerini sorduğumda çok emin bir ifadeyle şu yanıtı veriyor:

“Yüzde 50, artı eksi iki... Şimdilik görünen bu, önümüzdeki süreçte daha da yükselebilir...”

Yani alt sınır yüzde 48. 52’ye ve daha yukarı da çıkabileceğini düşünüyorlar AKP’nin il genel meclisi seçimlerindeki oy oranını.

İnanması güç. Onca yolsuzluk iddiasının yanısıra etkilerini giderek daha ağır biçimde hissettirmeye başlayan ekonomik kriz ortamında iktidar partisinin oy kaybetmeyip aksine arttıracak olması pek mantıklı gelmiyor.

Zaten 2007 seçimlerindeki yüzde 47 de sürpriz bir sonuçtu. Ve o seçimler bir anlamda sisteme asker müdahalesine ve cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik referandum özelliği de taşıyordu. Bugün öyle bir durum da yok.

Erdoğan’ın kurmayı 2007 seçim sonuçlarındaki asker müdahalesi ve cumhurbaşkanlığı seçimi etkisine de itiraz ediyor:

“Yüzde 47 oy içinde o iki unsurun etkisi en fazla 3 - 4 puan...”

Peki ekonomik kriz, işsizlik etkilemeyecek mi AKP oylarını?

Yanıt ilginç:

“Normal olarak etkilemesi lazım ama etkilemiyor. Çünkü, bize alternatif yok. Halk muhalefete hiç, ama hiç güvenmiyor. O yüzden bugün kriz nedeniyle birtakım sıkıntılar olsa da seçmen çoğunluğunun oy verebileceği tek güvenilir adres yine AKP...”

AKP’lilerin tahmin ve beklentileri inanılır gibi değil. Bakalım 29 Mart’ta herkes nasıl bir sonuçla yüzleşecek?

DİĞER YENİ YAZILAR