Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını en çok kim istiyor?

Cumhurbaşkanlığı konusunda “düşük profilli aday” formülünün kamuoyunda da AKP içinde de epeyce taraftar topladığı biliniyor. Kamuoyunda, bazı sivil toplum örgütlerinde bu yönde iyi niyetli bir beklenti var

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı konusunda “düşük profilli aday” formülünün kamuoyunda da AKP içinde de epeyce taraftar topladığı biliniyor. Kamuoyunda, bazı sivil toplum örgütlerinde bu yönde iyi niyetli bir beklenti var. Nedeni de Erdoğan’ın aday olup seçilmesi halinde ülkede şiddetli bir gerilim çıkabilir kaygısı.

AKP içinde taraftar bulmasının ise iki nedeni var. Birincisi, Erdoğan sonrasına ilişkin kaygılar. Erdoğan’ın seçilip Çankaya’ya çıkması durumunda hiç kimsenin kuşkusu yok ki genel başkan ve başbakanlığı Abdullah Gül devralacak. İşte bundan kaygı duyan AKP’li sayısı az değil. Onlara göre Tayyip Erdoğan’daki liderlik karizması Abdullah Gül’de yok. O nedenle önümüzdeki genel seçimlerde parti arzu edilen başarıyı elde edemeyebilir ve bu durumda partinin de işi zora girer Erdoğan’ın Çankaya’da rahat oturabilmesi de...

Böyle düşünen AKP’lilere göre Erdoğan fedakarlık yapıp aday olmaz ve Çankaya için de eşi türbansız, parlamentonun ve kamuoyunun olumlu bakacağı bir AKP milletvekiline vize verirse bu büyük takdir toplar ve seçmen tarafından da onaylanır.

İkinci neden ise Erdoğan’ın aday olmaması durumunda “düşük profilli aday” piyangosunun kendisine isabet edeceğini düşünmek. Bu hayali kuran milletvekili sayısı hiç de az değil AKP Grubu’nda...

Başta Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener olmak üzere AKP’nin etkili isimlerinin ise “düşük profilli aday” formülüne sıcak baktıkları söylenemez.

Ki haksız da sayılmazlar.

Çünkü örneğin Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olmaması, Köşk’e eşi türbansız bir ismi göndermesi durumunda Gül’ün pozisyonunda hiçbir değişiklik olmayacak. Muhtemelen yine Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak devam edecek.

Fakat ya Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa? İşte o zaman Gül’ün de Gül’e yakın milletvekili ve danışmanların da hayatlarında çok şey değişecek. Gül partinin liderliğini ve başbakanlık görevini üstlenecek. Ona yakın milletvekilleri de aylardan beri hayal ettikleri bakanlık koltuklarına kavuşacaklar...

Bunu niye istemesinler?

Başbakan Erdoğan aday olup olmayacağı konusunda en yakın çevresine dahi henüz net bir sinyal vermiş değil. Değerlendirmelerini sürdürüyor, artı ve eksilerini tartıyor.

Muhtemelen önümüzdeki günlerde nihai karar için Abdullah Gül ile baş başa bir görüşme yapacaklar. Ülkenin ve partinin menfaatlerini masaya yatıracaklar. Hangi kararın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini enine boyuna tartışacaklar.

Son tahlilde Gül’ün ne söyleyebileceği az çok belli.

Bugüne kadar Celal Bayar’dan Turgut Özal’a, Süleyman Demirel’e kadar hiçbir liderin ıskalamadığı Cumhurbaşkanlığı fırsatını Erdoğan niye ıskalasın ki?

Gül de muhtemelen benzer bir değerlendirme yapacak ve en doğrusunun Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi olacağını söyleyecek.

DİĞER YENİ YAZILAR