Erdoğan’ın Çankaya hazırlığı mı?

Haberin Devamı

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde yeni dönem için geri sayım başladı. 30 Eylül günü yapılacak kongre için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda Başbakan Tayyip Erdoğan bugün partisinin genel merkezinde genişletilmiş grup toplantısı yapacak. Toplantıya milletvekillerinin yanısıra partinin kurucular kurulu üyeleri de katılacak.

Parti tabanında yapılan nabız yoklamalarının ardından bugünkü toplantıda milletvekili ve kurucular kurulu üyelerinin de görüşü alınacak. Onlar arasında da bir anket düzenlenecek ve yeni dönemde parti yönetiminde kimleri görmek istedikleri sorulacak.

Aslında yeni dönemin parti yönetimi yapılanması ve hükümet değişiklikleri konusunda Başbakan Erdoğan’ın kafasında bir kurgu var. Bu kurgunun temel taşlarının değişmeyeceği biliniyor. Ancak gelen çoğunluk talepleri doğrultusunda belki bazı isimler yer değiştirebilecek veya unutulan bir kaç isim parti yönetimine alınacak.

30 Eylül kurultayında Erdoğan son kez genel başkan seçilecek. Yine kendisinin de açıkladığı gibi normal koşullarda 2015 yılında yapılacak olan milletvekili seçimlerinde de tıpkı partinin önde gelen diğer kurucuları, önde gelen isimleri gibi aday da olmayacak Erdoğan.

Aslında milletvekili adayı olmaması diğer isimler gibi Erdoğan açısından da aktif siyasetin dışında kalma anlamı taşımıyor.

Çünkü Erdoğan, muhtemelen seçimlerden bir yıl önce 2014 yılında süresi dolacak olan Abdullah Gül’ün yerine Cumhurbaşkanlığı için aday olacak ve büyük ihtimalle de seçilecek.

Zaten 30 Eylül kongresinin kritik önemi de bu noktadan kaynaklanıyor. Başbakan Erdoğan, 2014 ve sonrasına ilişkin planlamalarına uygun olarak partisini ve hükümetini yeniden yapılandırmaya başlayacak.

Yeni dönemin temel yapı taşları bu kongrede döşenecek. Has Parti’den gelecek Numan Kurtulmuş ve DP’nin eski genel başkanı Süleyman Soylu’nun parti yönetiminde görev almaları sürpriz olmayacak. Fakat asıl önemli olan mevcut kadrolardan kimlerin parti yönetiminde kilit görevlere geleceği...

Bu isimler 2014’e kadar “Usta”nın (Tayyip Erdoğan) yanında staj görecekler, tecrübe kazanacaklar.

Kongrede parti yönetiminin yeniden şekillendirilmesinin ardından milletvekilleri için asıl heyecanlı süreç başlayacak.

Kabine revizyonu...

Kabine revizyonunun kapsamlı olacağı yönündeki beklenti yüksek. Tabii ki beklentinin yüksekliği biraz da bakanlık bekleyenlerin sayısının çokluğundan kaynaklanıyor. Üç dönemdir her kabine değişikliği öncesi yürekleri pır pır eden ama bir türlü kırmızı plakaya kavuşamamış, ağır hayal kırıklıkları yaşayan bazı önemli isimler, acaba giderayak bakan olabilecekler mi?

Ama asıl önemlisi Erdoğan’ın kendisinin Çankaya’ya çıkmasının ardından hükümette ve parti yönetiminde etkin görevler almasını düşündüğü isimlerden kimlere görev verecek?

Özetle Erdoğan 30 Eylül kongresiyle başlayacak süreçte Çankaya planlarına uygun bir yeni yapılandırma gerçekleştirecek. Parti ve hükümet vitrinini yenileyecek. İktidar partisini ve Türkiye’ye 2023 vizyonuna götürecek kadroyu işbaşına taşıyacak.

Tabii ki bu planlara esas olan denklemin bir bilinmeyeni var. Halen Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmekte olan Abdullah Gül’ün nasıl bir planlama içinde olduğu.

Elbette Tayyip Erdoğan’la bir yarış veya kavga içine girmeyecek Gül. Ama Erdoğan’ın aday olması halinde eğer partinin başına dönerse acaba Erdoğan’ın şekillendirdiği kadro ile mi yola devam edecek?

Zayıf ihtimal...

DİĞER YENİ YAZILAR