Erdoğan’ın B planı

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başlamasına bugün itibariyle tam bir ay kaldı. 16 Nisan günü adaylar başvurularını Meclis Başkanlığı’na vermeye başlayacaklar

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başlamasına bugün itibariyle tam bir ay kaldı. 16 Nisan günü adaylar başvurularını Meclis Başkanlığı’na vermeye başlayacaklar.

Kafalarda hala merak konusu olan en önemli soru Tayyip Erdoğan’ın aday olup olmayacağı. Aslında Erdoğan aday olduğunu ilan etse, seçim resmen tamamlanmasa, turlara geçilmemiş olsa bile fiilen bitecek. Herkes anlayacak ki 11. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.

Erdoğan’ın adaylığı konusunda hala netlik yok. Ancak aday olup seçileceği bize göre çok güçlü ihtimal.

Tayyip Erdoğan her ne kadar “Bu meseleyi (Cumhurbaşkanı adaylığı) Nisan ayından önce konuşmayacağız” demiş olsa da partisi dünden itibaren resmen bu meseleyi tartışmaya açmış durumda.

AKP Genel Merkezi önceki gün ilçe teşkilatlarında, kadın ve gençlik kollarında “Kim cumhurbaşkanı olsun” anketi başlattı.

Parti genel merkezi adına Pollmark Araştırma Şirketi’nin yapmakta olduğu anket formlarında AKP ve Hükümetle ilgili pek çok soru var ama en ilginçleri şüphesiz cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili olanlar. Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili düşünceleri alınıyor ilçe teşkilatlarından. Tabii ki “Erdoğan aday olmasın” sonucu çıkmaz bu anketten.

Fakat hemen bu soruların altında çok daha ilginç bir başka soru var:

“Sizce Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Bülent Arınç dışında AK Partililer arasında aşağıdaki isimlerden cumhurbaşkanlığı için en uygun kişi kimdir?

1. Beşir Atalay, 2. Mehmet Aydın, 3. Vecdi Gönül, 4. Köksal Toptan ”

Dikkat çekici nokta belirtilen isimlerin dördünün de eşlerinin türbansız oluşu.

İşte bu sorunun sorulmuş olması ve dört aday adayının resmen teşkilatın onayına sunulması dünden itibaren AKP kulislerini dalgalandırmaya başladı.

Şimdi cumhurbaşkanlığı konusunda AKP’de konuşulan iki formül var. A formülü ya da A planı Tayyip Erdoğan’ın aday olup seçilmesi. B planı ise düşük profilli aday formülü.

İşte bu soru da Erdoğan’ın son anda adaylıktan vazgeçmesi halinde devreye girecek olan B planındaki düşük profilli adayla ilgili bir eğilim alınmasını öngörüyor. Tabii ki son kararı yine Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve birkaç yakın kurmayı ile “istişare” ettikten sonra verecek.

Ancak yine de bu soru AKP’de dünden itibaren ciddi bazı gönül kırıklıklarına, burulmalara neden olmuş durumda. Çünkü 354 milletvekiline sahip AKP Meclis Grubu’nda yüksek sesle konuşamasalar, resmen ilan etmeseler de, gönlünde aslan yatan çok sayıda cumhurbaşkanı aday adayı var. Onların beklentisi Erdoğan’ın adaylıktan vazgeçmesi ve B planına yani düşük profilli aday dönmesi. O zaman piyangonun kendisine vuracağını düşünen çok sayıda milletvekili var, hatta bakanlar var.

Bu soruya ilk tepki AKP’nin Erdoğan, Gül ve Arınç’tan sonra dört numaralı ismi ve kurucusu olarak bilinen Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’den geldi. Şener, sorunun isim belirtilerek sorulmasının yanlış olduğunu söyledi.

AKP’li milletvekilleri arasında sorunun yanlış olduğunu, hatta isimlerin bazılarının yanlış olduğunu söyleyen çok sayıda milletvekili var, ama açıkça, yazılmak kaydıyla değil.

Anlaşılan o ki, Erdoğan’ın adaylığı ülkede bazı gerilimlere neden olabilecek ama olmaması da partisi içinde ciddi sorun yaratmaya aday gözüküyor. Çünkü 4 kişilik düşük profil listesinde adını göremeyenler ya da o isimlerden memnun olmayanlar yarın Bülent Arınç’ın kapısını çalmaya başlayacaklar, “Abi sen aday ol” diye...

2002 sonunda da Meclis Başkanlığı için Vecdi Gönül’ün adı geçtiğinde aynı şey olmamış mıydı?

DİĞER YENİ YAZILAR