Erdoğan BDP’ye neden kızıyor?

Haberin Devamı

Anayasa paketinin delinmesi Başbakan Tayyip Erdoğan’ı çok öfkelendirdi. Partisinin dünkü grup toplantısında son derece kızgın ve kırgın bir üslupla muhalefete yüklendi.

CHP’ye, MHP’ye özellikle de BDP’ye kızgınlığını çok ağır ifadelerle dile getirdi Başbakan. Ancak kendi partisindeki “redci” milletvekillerine şimdilik bir şey söylemedi. Hatta “kardeşliğimiz devam edecek” sözleriyle bir anlamda bu milletvekillerini rahatlatmaya özen gösterdi de denebilir.

Çünkü sırada kritik iki madde daha var. Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısı ile ilgili düzenlemeler. En azından bu iki düzenlemeyi kurtarmaya çalışıyor şimdi AKP. O yüzden de AKP’li hafiye milletvekilleri anında “redci” milletvekillerinin listesini kendisine sunmasına karşın, Erdoğan şimdilik o milletvekillerini üzecek, kıracak, küstürecek bir söz söylemedi. Onlara karşı olan tutumunu değiştirmedi.

En azından dün itibariyle “redci” milletvekilleri korktukları bir tutumla karşılaşmadılar.

Ancak korku geçmiş değil. Parti kapatmaları ile ilgili maddeye red oyu veren milletvekilleri kendilerini her şeye rağmen ağır baskı altında hissediyorlar. Sürekli dinlendikleri, izlendikleri paranoyası içindeler.

Dün gece oylanan Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ile ilgili 17. maddenin ardından redciler için geriye tek kritik madde kaldı. Bugün oylanacak olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili 23. madde.

Erdoğan partisindeki redci vekillere şimdilik kızmadı. Daha doğrusu kızgınlığını belli etmedi. Ama önceki gün 8. maddeye olumlu oy kullanmayanların kimler olduğunu da isim isim biliyor. O milletvekilleri de bilindiklerinden kuşku duymuyorlar. Hatta bundan sonra siyasi hayatlarını AKP’de sürdürebilmelerinin hemen hemen imkansız olduğunu da...

Ancak Başbakan yine de dün bu milletvekilleri ile ilgili en küçük olumsuz bir imada bulunmadı.

Başbakan dün esas olarak BDP’ye çok kızdı. Parti kapatmalarını zorlaştıran maddenin paketten düşmesinin esas sorumluluğunu BDP’ye yükledi. BDP’nin en azından bu maddeye destek verebileceğini umuyordu Erdoğan. Çünkü bu madde en fazla BDP ve devamı olduğu siyasal çizginin işine yarayacaktı.

Aslında BDP de sadece bu madde değil, anayasa paketinin tümüne destek vermeye hazırdı. Ama karşılığında bir şeyler almak istiyordu.

Demokratikleşme adı altında yapılan bu düzenlemelere bir-iki demokratik açılım maddesi eklenmesini istiyordu BDP. Seçim barajının indirilmesini. Veya kimlikle ilgili bir düzenleme.

Fakat o noktada da BDP ile uzlaşma AKP’nin işine gelmedi. BDP ile yapılacak açık işbirliğinin referandumda ve gelecek seçimlerde aleyhinde kullanılacağından endişe etti AKP. Bunun yerine BDP’nin örtülü desteği umuldu. Ve BDP bu desteği vermeye mecbur sanıldı.

Olmadı, AKP Genel Merkezi’ndeki hesap Meclis Genel Kurulu’na uymadı. Öfkenin sebebi bu.

DİĞER YENİ YAZILAR