Erdoğan, Baykal ve medyaya yüklendi

•Baykal pusulayı kaybetti. Bulanık suda balık avlıyor, artık bulanık su bulamayacak•Olumsuz haberlerin piyasaya etkisi ortada. Aka kara diyen bir medya varsa ne diyeceğiz

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Darfur yolunda ANA uçağında gazetecilerle sohbet etti. CHP lideri Baykal'a sert eleştiriler yönelten Başbakan, medyaya da yüklendi. Erdoğan'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

• AB süreciyle olumlu bir hava yakaladık, buna rağmen Türkiye'nin eski olumsuz alışkanlıklarını çağrıştıran gelişmeler yaşanıyor. Türkiye bir kısır döngü içine çekilmeye çalışılıyor. AB konusunda bazı tereddütler oluşuyor. Pusulayı karartıyor muyuz biraz?
Pusulayı kaybeden bir anamuhalefet var. Pusulayı karartan iktidar, millet değil, pusulasını kaybeden anamuhalefet lideridir. Anamuhalefet lideri "kuşatma", "kadrolaşma" diyor, bu ifadeyi kullanırken, aslında kendileri hükümeti kuşatma içine giriyor. Bizde Anayasa'yı, kanunları kullanma dışında bir gayret yok. Anayasa bize hangi hakları veriyorsa bunları sonuna kadar kullanırız. "Bunu kullanma" demek kimsenin hakkı değildir. Acaba, bu hükümet gerçekten yapılmaması gereken bir yatırımı yapıyor mu? Siz ona bakın. Filanca ilin milletvekili veya bakanı, tribünlere oynamak için yapılmaması gereken yatırımı yaptı mı?

SİVİL DARBE
Bir başka şey; sivil darbe olayı. Ne olmuş da sivil darbe olmuş? Anamuhalefet lideri, "Sivil darbeyi engelledik" diyor. Kendine olmayan şeyi çıkartıyor, ne olmuş da, sivil darbeyi engellemişsin? Bu ülkede, yasamanın, yürütmenin, yargının yeri belli. Yasamaya, yargıya, yürütmeye kimse müdahale edemez. Burada yargı da görevini yapacaktır. Kimse görev alanının dışına çıkamaz, görev alanı içinde her kurum üzerine düşeni yapar. Baykal 'bulanık suda balık avlıyor' artık bulanık su bulamayacak.

MEDYAYA ELEŞTİRİ
• Acaba seçim yaklaştığı için mi, siz medyayı, gazetecileri hedef alıyorsunuz?
Şimdi, bir defa sorulan sorarken dürüst davranacaksınız. Şimdi siz "AB sürecinde rehavet var" derseniz bu hükümete hakarettir.

• Ben onu demiyorum...
Medya bize istediği gibi hakaret edecek, belden aşağı vuracak, grup yöneticilerim hakkında olmadık iftiralar atacak. Biz burada, doğruları açıklamazsak, millet yanıltılmış oluyor. Bakın, biz yatırımlar yapıyoruz, istisnalar hariç medyada bunlar yer bile bulmuyor.

• Bu medya patronlarının tercihi mi?
O beni ilgilendirmiyor, patron, yöneticiler, mutfaktakiler o onların sorunu. Ben geçmişteki alışılmış partiler gibi biz de medya üzerinde bir şeyler yapalım, demiyorum.

• Bu tavırlar son günlerdeki...
Daha önce de oluyordu, ama bu sıralar arttı.

• Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşıyor da ondan mı?
Onu siz yorumlayın..

BASINLA DAYANIŞMA
• Şemdinli olaylarının mağduru musunuz?
Benim mağduriyetimi kabul etmem mümkün değil, istediğim kadar mağduriyetten bahsedeyim bulunduğum nokta Başbakanlık. Tepedekine sağdan gelen de vuracaktır, soldan gelen de vuracaktır. Ben özellikle milletime karşı hassasiyetimi önemsiyorum. Gittiğim yerlerde milletimin alakası önemli. Bu konuda çok memnunum. Kendimizce kamuoyu araştırmaları yaptırırız. Gelen sonuçlardan çok memnunuz. Şemdinli Komisyonu; savcı talep ederse komisyon vermek zorundadır. Yapılanların hepsi yasaldır, ama maalesef oradaki CHP'li üye, bu işi çok çok siyasetin dışına çıkartmak suretiyle gölgeleme gayreti içinde bulunmuştur. Bu gölgeleme sürecinde, adeta hükümetimizle askerimizi karşı karşıya getirme gayreti içine girme olayıdır bu, başka bir şey değil. Şunu söyleyim; bir defa biz özellikle bu konularda dayanışma içinde olmalıyız. Bu dayanışmaya şiddetle ihtiyacı var. Birçok olumsuz haberlerin piyasaya etkisi ortada...

DÜNYA ÖRNEK ALSIN
• Ben gazeteci olarak dayanışma sözü veremem. Bizim mesleğimiz muhalefet mesleği...
O zaman muhalefetin tanımını yapmak lazım, muhalefet aka kara, karaya ak deme değildir. Aka kara diyen bir medya varsa o zaman ne diyeceğiz.

• Hiç olumlu haber gelmiyor mu, Akif Bey size sunmuyor mu? Türk basınını kendinize karşı olarak algılamayın.
Sizin bu anlattığınızdan şu çıkıyor, iktidar, gazetelere hiç eleştiri yapmasın. Yahu benim aileme kadar girdi bu medya yazılısı da görseli de, nasıl girer? Ben sizin ailenize girsem, olur mu?

• Kamuya malolmuş bir insansınız
Hakaret bu. Bunun kamuya mal olması, olur mu?

• Dava açın.
Bunu her seferinde bana gösterirseniz olmaz. Hukukta bir kaide var; su-i misal iyi örnek teşkil etmez. İyiyi örnek alın, dünya da sizi örnek alsın.

DİĞER YENİ YAZILAR