Erdoğan B planı için düğmeye bastı...

Haberin Devamı

İddianame açıklandığı günden beri AKP’nin yol haritası tartışılıyor. Anayasa değişikliği ile kapatma davası yok hükmüne mi düşürülecek? Anayasa Mahkemesi’nin yetkileri mi kısılacak, erken seçim kararı mı alınacak?

AKP’nin önümüzdeki süreçte izleyeceği strateji, yol haritası dün yapılan grup toplantısında netleşmeye başladı.

Başbakan Erdoğan’ın, dünkü konuşması ve grup toplantısının kapalı bölümündeki oylama AKP’nin B planı konusunda önemli ipuçları veriyor.

Erdoğan partisi hakkındaki kapatma davası sonuçlanıncaya kadar Meclis’in açık tutulması önerisini dün parti grubunda oya sundu ve kabul ettirdi.

Kapatma davası ne zaman sonuçlanacak? Erdoğan ve arkadaşlarının arzusu fazla uzamadan Temmuz ayı sonuna kadar bu işin sonuçlanması.

Ama acaba Anayasa Mahkemesi bu arzuya uyabilecek mi?

29 Haziran’a kadar Başsavcının esas hakkındaki mütalaasına karşı yazılı görüşünü bildirecek. Bundan sonra Yüksek Mahkeme’nin belirleyeceği bir günde Mahkeme heyeti önünde Yargıtay Cumhuriyet Başssavcısı sözlü görüşünü açıklayacak. AKP de sözlü savunmasını yapacak.

Bu aşamadan sonra raportör, dava ile ilgili raporunu yazmaya başlayacak. Rapor tamamlandıktan sonra Başkan Haşim Kılıç’ın belirleyeceği bir tarihte Mahkeme heyeti toplanarak davayı görüşmeye başlayacak ve kararını verecek.

Bütün bu işlemlerin bir ay içinde tamamlanması hemen hemen imkansız. Geçmiş örneklere bakıldığında dava süreci 7 ayda da tamamlanabiliyor yıllar da alabiliyor. Ancak eğer Mahkeme süreci hızlandırmayı isterse yine de Temmuz olmasa bile Ağustos ayı içinde bu dava sonuçlanabilir.

O zaman Meclis, iktidarıyla muhalefetiyle tüm milletvekilleri bu yaz tatile çıkamayacak. Gündemdeki tasarı ve tekliflerin yasalaştırılmasına hız verilecek. Örneğin 1.200 maddelik Türk Ticaret Kanunu tasarısı Meclis’in yaz dönemi çalışmalarının en önemli konularından biri olacak.

Ama asıl davanın bir an önce sonuçlanması beklenecek. Ancak AKP’lilerin umudu artık çok zayıflamış durumda.

Türbanla ilgili anayasa değişikliğinin iptal edilmesinin ardından davanın kapatma ile sonuçlanacağına kesin gözüyle bakıyorlar artık.

İşte Meclis’in açık tutulmasının asıl nedeni de bu. Böylelikle partinin Meclis grubunda safların sıkı tutulmasına özen gösterilirken il ve ilçe örgütlerinin de diri tutulması hedefleniyor.

Bu arada zayıf ihtimal de olsa muhalefetle doğabilecek bir uzlaşma fırsatı halinde anayasa değişikliğine gidilerek Anayasa Mahkemesi’nin üye seçimi görev ve yetkilerinin yeniden düzenlenmesi de kafalarda bir ihtimal olarak tutuluyor.

Dava sonucunda AKP’nin kapatılması, Erdoğan ile bazı bakan ve milletvekilleri hakkında siyaset yasağı getirilmesi kararı çıkarsa ne yapılacak?

Hemen yeni bir parti kurulacak ve erken seçim kararı alınacak.

AKP kurmaylarının erken seçimde 2007 seçimlerinden daha yüksek bir oyla yeni parti ile de iktidara gelebileceklerinden hiç kuşkuları yok. Tek kuşku Erdoğan’ın bağımsız adaylığının önüne engel çıkarılıp çıkarılmayacağı...

Tabii ki bunlar için daha çok erken. Partinin kapatılıp kapatılmayacağı bile henüz kesin değil ama AKP kulislerinde şimdiden içten içe yeni partinin genel başkanlığı yarışı var; Ali Babacan mı, Mehmet Ali Şahin mi? Yoksa Faruk Çelik mi? Tabii ki Erdoğan kimi işaret ederse o olacak. Ama gönlünde aslan yatan isim sayısı çok fazla.



DİĞER YENİ YAZILAR