Erdoğan Arınç’ın adaylığına vize verir mi?

Başbakan Erdoğan, “Nisan ayına kadar bu meseleyi konuşmayacağız” demişti ama sorular karşısında ne kendisi geri durabiliyor, ne de partisinin önde gelen isimleri

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, “Nisan ayına kadar bu meseleyi konuşmayacağız” demişti ama sorular karşısında ne kendisi geri durabiliyor, ne de partisinin önde gelen isimleri. Cumhurbaşkanlığı seçimi için zaman giderek daralıyor. AKP’liler de dahil herkesin en fazla merak ettiği nokta ise Erdoğan’ın aday olup olmayacağı. Bu konuda her gün papatya falına bakılıyor. Erdoğan’ın konuşmalarında geçen bir sözcükten derin anlamlar çıkarılmaya çalışılıyor.

Bu konuda AKP içinde yürüyen tartışmalar, kulis faaliyetleri aslında çok önceden tahmin edilenlerin dışında değil.

Aylar öncesinden yazılıp çizilmişti; eğer Erdoğan aday olmaz, partisi içinden bir başka aday göstermeye kalkarsa Meclis Başkanı Bülent Arınç aday olur...

Arınç önceki gün bu yöndeki beklentileri haklı çıkaracak bir çıkış yaptı. Aslında Arınç’ın bu yöndeki örtülü niyet beyanı ilk de değil. Geçen yılın son günlerinde NTV’de soruları yanıtlarken de benzer mesajlar vermişti Arınç.

O konuşmasında da Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına karşı çıkan muhalefete, özellikle de CHP’ye cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma için özetle şu formülü öneriyordu: “Uzlaşma sağlanacak ismin mutlaka AKP grubundan ama geçmişte aktif politika içinde yıpranmamış bir insan olmalı. Makul ve mantıklı formül budur...”

O günlerde AKP içinde de dışında da bu ifadeler “Bülent Bey, uzlaşılabilecek aday olarak kendisini tarif ediyor” diye yorumlanmıştı.

Arınç önceki gün İstanbul’da kendisine yakın gördüğü bir grup gazeteci ile yaptığı Cumhurbaşkanlığı sohbetinde daha ileri şeyler söylüyor.

Tıpkı, Erdoğan’a açıkça “Siz aday olmayın, ülkede gerilim çıkar” diyemeyen iş dünyasının bazı etkili isimlerinin dediği gibi Arınç da Erdoğan’a 5 yıl daha Başbakan olarak icraatın başında kalmasını öneriyor.

“Erdoğan benden genç, bir dönem daha bekleyebilir Bu dönem ben cumhurbaşkanı olurum, o başbakan olarak kalıp partiyi iktidarda tutar ve benden sonra bayrağı devralır” demeye getiriyor. Hatta gerekirse 5 yıllık bir iktidar döneminden sonra, 7 yılı beklemeden Köşk’ü Erdoğan’a bırakabileceğini de ima ediyor.

En azından Ankara’da iktidar partisinin kulislerinde böyle yorumlanıyor Arınç’ın dünkü bazı gazetelerde yer alan sözleri.

Dolmabahçe Sarayı’nda bazı gazetecilerle yaptığı pazar kahvaltısı da Arınç’ın cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasının ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

Peki Erdoğan, Bülent Arınç’ın adaylığına vize verir mi?

“Hayır” diyor konuştuğumuz AKP’liler.

Bizce de öyle. Çünkü, Erdoğan’ın birinci hedefi kendisinin Cumhurbaşkanlığı. Zayıf bir ihtimal de olsa kendisinin cumhurbaşkanlığında bir kriz ihtimali görürse o zaman belki bir başka isim düşünebilir. Ama bu noktada da AKP’nin bazı etkili isimlerinin de söylediği gibi Bülent Arınç, Erdoğan’ın düşüneceği son isim. Hatta kendisi dışında düşünebileceği ilk sıradaki ismin ise Abdullah Gül olabileceği konuşuluyor.

Bu ihtimali belli ki Arınç da dikkate alıyor ve satır aralarında bugüne kadar feragat ettiği noktaları hatırlatıp, bu defa kendisinin feragat beklediği mesajını veriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR