Düşme hattında son hamleler

Haberin Devamı

Seçimin baraj endişesi taşımayan üç iddialı partisi var: AKP, CHP ve MHP. Bu partiler şimdiden inceden iktidar hesabı yapıyor. Seçim beyannamesini, bir anlamda iktidar programlarını hazırlıyorlar.
Ama bir de düşme hattı var ki o kesimde tam bir panik havası hakim.
İttifak için aradığı ortağı bulamayan SP, AKP’nin liste dışında bıraktığı Milli Görüşçü milletvekillerini önemli bir fırsat olarak görüyor. SP yönetimi iki günden beri bu milletvekilleriyle tek tek temas kuruyor, açık çağrılar yapıyor: “AKP yanlış yörüngeye girdi. Siz Milli Görüş’ün gerçek adresine geri dönün, SP saflarındaki yerinizi alın. AB’ye, ABD’ye ve IMF’-ye karşı mücadelemize devam edelim...”
Çok sayıda AKP milletvekilinden olumlu yanıt aldıklarını da söylüyor SP’liler. Ancak ne yazık ki AKP’ye adaylık müracaatları olduğu için bu milletvekillerini aday gösteremiyorlar. “Olsun” diyor dün konuştuğumuz bir SP yöneticisi: “Bu seçimde gerçek Milli Görüş için, SP için çalışsınlar, bir iki yıl içinde nasıl olsa erken seçim olur, o zaman milletvekili olurlar, birlikte gerçek milli görüşü iktidara taşırız...”
AKP’nin küskün milli görüşçüleri SP’yi yüzde 10 barajı olmasa da yüzde 7’lik Hazine yardımı barajı konusunda bir miktar umutlandırmış durumda.

MERKEZ SAĞ EFSANESİ

Dün Ankara’da bir başka ilginç gelişme de hafta sonunda nikah masasını terkeden ANAP’la DP arasında yaşandı.
ANAP ve Genel Başkan Erkan Mumcu beş gün önce çok sert ifadelerle ortağını suçlamış ve “bu şartlar altında birleşme olmaz” diyerek noktayı koymuştu. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve kurmayları da Mumcu’ya adeta “güle güle” demişler, yolları ayırmışlardı. Böylelikle yılan hikayesine dönen merkez sağı birleştirme projesi de geçen hafta sonu itibariyle tarih olmuştu. İki parti de kendi başlarına yola devam kararı almışlardı. Ama hem ANAP’ın hem de DP’nin soğuk gerçeğin farkına varmaları uzun sürmedi.
ANAP’ın milletvekili aday listesini doldurmakta bile zorlandığı bu seçimlerde yüzde 10 barajını geçebilmek bir yana, bindeli rakamlarda kalma olasılığı bir hayli yüksek. Partinin kurmayları da bunun farkında ve seçimden çekilme alternatifini dahi konuşma noktasına gelmiş durumdalar.
DP’nin durumu da parlak değil. Belki birleşme macerasına hiç girişmemiş olsalardı bir ihtimal barajı geçebilirlerdi ama şimdi çok zor.
Bazı DP kurmayları da bu durumu kabul ediyor. Dün konuştuğumuz etkili bir isim şunları söylüyor:“Birleşme rüzgarıyla oyumuz yüzde 13-15’lerde gözüküyordu. Şimdi tepe üstü çakılıyoruz. Seçmenimiz çok öfkeli. Bizi çok şiddetli cezalandıracak. İki liderin bir araya gelip bu işi çözmeleri, ortak noktada buluşup birlik görüntüsünü yeniden vermeleri şart. Aksi halde 23 Temmuz bizim için de hüsran olabilir...”
En azından CHP ile DSP’nin gerçekleştirdiği güçbirliği modeli üzerinde bir anlaşma sağlamayı hedefliyorlar. Dün sabah saatlerinden itibaren bu yönde çok yoğun bir trafik yaşandı. Fakat akşam saatlerine kadar genel başkanları bir araya getirmek mümkün olmadı. Bunu başarıp başaramayacakları da belli değil ama çalışıyorlar. Eğer liderleri ikna edebilirlerse ANAP seçimden çekilecek ve DP listelerinin ön sıralarından istifa ettirilecek bazı adayların yerine ANAP’lılar yazılacak. Bunun için hukuken 17 Haziran’a kadar süre var.
Sinan Aygün başta olmak üzere bu proje için bazıları hâlâ samimi olarak çalışıyorlar. Ama artık çok geç...

DİĞER YENİ YAZILAR