Dış ticarette ruble dönemi başlıyor

Haberin Devamı

Medvedev ile tam bir görüş birliği içinde olduğunu söyleyen Gül, “Rusya ile ilişkiler her alanda gelişiyor...” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Rusya ziyaretinin ikinci gününde Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ve Başbakan Putin ile görüştü.

Gül’e Ruslar’ın ender uyguladıkları en üst seviyede karşılama protokolü uyguladılar. Devlet Ziyareti kapsamına alınan Gül’ün Moskova ziyaretine ilgi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Medvedev görüşmesi planlanandan iki saat daha fazla sürdü.

Bu görüşmede iki Cumhurbaşkanı ülkelerarası ve bölgesel tüm sorunları ele aldılar.

Görüşmenin çerçevesi sadece Türkiye’ye için acil öncelikli konularla sınırlı kalmadı. Bir yandan Türk ihracatçıların ve nakliyecilerin Rus gümrüklerinde karşılaştıkları sorunun çözümü, doğalgaz konuları değerlendirilirken diğer yandan da Karabağ, Kafkaslar ve Karadeniz, Ortadoğu barışı, küresel kriz ele alındı.

Görüşmelerin ardından gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, “Her alanda işbirliği için karşılıklı olarak açık ve net biçimde siyasi irade ortaya konmuştur” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, var olan bazı ufak tefek sorunların giderilmesi konusunda Devlet Başkanı Medvedev ile tam bir görüş birliği içinde olduklarının da altını çizen Gül, şu saptamayı yaptı:

“Türkiye’nin şeffaf, dürüst ve ilkeli bölgesel ve uluslararası politikasının takdir edildiğini, güven duyulduğunu, burada büyük bir itibarımız olduğunu gördüm.”

Cumhurbaşkanı Gül’ün söylediklerinden anlaşılıyor ki, Türkiye’nin Ortadoğu barışı konusundaki girişimleri, Kafkas İşbirliği Projesi girişimi, Azeri-Ermeni barışı konusundaki çabaları Moskova’nın ilgi ve takdirini toplamış durumda.

Peki Azeri-Ermeni barışı ve tabii ki Karabağ sorununun çözümü konusunda Türkiye’nin çabalarına destek olacak mı? Yani aktif olarak devreye girip, Ermenistan’ı çözüme ikna için bu ülke üzerindeki nüfuzunu kullanacak mı?

“Bütün bunları konuştuk. Rusya’nın katkısı birinci derecede önemli. İzlenimim müsbet” diyor Cumhurbaşkanı Gül.

Görüşmelerdeki ağırlıklı konu iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve var olan bazı sıkıntıların aşılması idi.

Özellikle de Rusya gümrüklerinde Türk ihracatçı ve nakliyecilerin karşılaştıkları sorunlar. Medvedev, Gül’ün dile getirdiği bu sorunun en kısa zamanda çözümü için heyetlerarası görüşmeler sırasında kendi tarafına kesin talimat vermiş. Şimdi heyette bulunan Gümrük Müsteşarı ile Rus meslektaşı dün itibariyle çözüm görüşmelerine başladı. Cumhurbaşkanı Gül bu sorunun aşılacağından emin.

Ayrıca yine Türk işadamlarından gelen talep doğrultusunda Gül, Rusya ile ticaretin TL ve Ruble ile yapılması konusunda da mutabakata vardılar.

Cumhurbaşkanı Gül bu konuda şunları söyledi:

“Bu konuyu Ankara’dayken Hazine ve Merkez Bankası yetkilileri ile konuştum. Türk Parasının Kıymetini Korumu Kanunu çerçevesindeki 32 sayılı kararda değişiklik yapılması gerekiyor. O konuda çalışma başladı. 32 sayılı karar değiştirilerek Ruble de dış ticaret ve ödemelerde geçerli konvertibl paralar listesine alınacak.

Ruble ve TL ile ticaret ve ödeme sistemine geçilmesi Türkiye’nin ihracatına olduğu kadar buradaki müteahhitlik hizmetlerinin ve yatırımların gelişmesine de olumlu katkı yapacak.”

Gül, diğer ülke gezilerinde olduğu gibi Rusya seferinde de işadamlarının sorunlarıyla yakından ilgilendi.

Hatta Medvedev ile görüşmesinin ardından Kremlin Sarayı’nda onuruna verilen yemeğe katılan bazı işadamlarını Devlet Başkanı Medvedev’e takdim etti. Örneğin Sabah ve ATV’nin sahibi enerji ve doğalgaz konusunda yatırımları olan Çalık Grubu’nun patronu Ahmet Çalık, Rusya’da bira pazarının yüzde 25’ine sahip olan Efes Pilsen ve Anadolu Grubu’nun patronlarından Tuncay Özilhan ve Rusya’da pazarın yüzde 60’ını elinde tutan Şişe Cam’ın Moskova’daki yöneticisinin de aralarında bulunduğu işadamları, dün bizzat Cumhurbaşkanı Gül tarafından Medvedev ile tanıştırıldı.

DİĞER YENİ YAZILAR