“Demokratik rejime aykırı davrananlar TSK’da barınamaz”

Haberin Devamı

Başbuğ’un darbe iddialarına yanıtı:

Demokratik rejim üzerindeki asker gölgesi iddiaları, darbeler ve darbe girişimleri Türk siyasetinin öteden beri en önemli en hassas tartışma konularından biri. Ergenekon operasyonları ile başlayan süreçte de en çok tartışılan konu darbe girişimleri. Bu soruşturma kapsamında ortaya çıkan bazı yasa dışı faaliyetlerle Türk Silahlı Kuvvetleri arasında bağ kurulmaya çalışılması, ele geçirilen silah ve mühimmatların TSK’ya ait olup olmaması...

Dün Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Ergenekon soruşturması, ele geçirilen silah ve mühimmat ile darbe iddiaları konusundaki bütün sorulara açık ve net cevaplar verdi.

Aslında Ergenekon soruşturmasının ana çıkış noktalarından biri 2003 ve 2004 yıllarında yaşandığı iddia edilen “Yakamoz,” “ Sarıkız ”, “Ayışığı”, “Eldiven” gibi kod isimler verilen darbe girişimleri ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen darbe günlükleri idi...

Darbe iddiaları doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik olduğu için soruşturma ve operasyonlar sırasında ele geçirilen silah ve mühimmatla ilgili dikkatler de hep TSK’nın üzerinde oldu.

Dünkü toplantıda bu konularla ilgili sorular açık açık soruldu ve Orgeneral Başbuğ da çok açık ve net yanıtlar verdi.

Örneğin darbe günlükleri ve darbe iddiaları. Darbeyi emekli generaller yapamayacağına göre iddialarla ilgili bir araştırma yapılmış mı? TSK içinde darbe yapmaya hazırlanan bir birim saptanmış mı?

Yanıt için söze başlarken “Darbe kavramının tartışılması bile bizi rahatsız ediyor” diyen Orgeneral Başbuğ, son derece kesin ve net bir ifade ile şunları söyledi:

“TSK olarak biz demokrasiye, demokratik rejime ve hukuk devletine bağlıyız ve saygılıyız. Dolayısıyla TSK bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette bulunan kimse barınamaz. Buna da müsaade etmeyiz. Bu konulara ilişkin olarak şu anda TSK’nın kendi bünyesinde böyle bir sorun yoktur. Bu soruna yönelik herhangi bir araştırma inceleme ihtiyacı da yoktur...”

Orgeneral Başbuğ, darbe girişimi iddialarını araştırmaya incelemeye gerek yok diyor ama öte yandan Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen ve Ergenekon iddianamesinde de sözü edilen “darbe günlükleri” ortada duruyor. Ve Ergenekon savcılarının bu günlükleri çok ciddiye aldıkları da belli.

“Medyada çıkan günlükler” diyor Başbuğ ve ekliyor:

“Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’a bu soru soruldu. Büyükanıt o gün demişti ki ’Genelkurmay Başkanlığı’nın elinde bununla ilgili hiçbir belge yoktur’. Ben de bu cümleyi bugün aynen tekrarlıyorum. Zaten günlüklerin sahibi olduğu iddia edilen emekli Oramiral Özden Örnek de bunların kendisine ait olmadığını iddia ediyor.”

Özetle varolduğu iddia edilen darbe girişimleri ve darbe günlükleri işi karışık. Ama Genelkurmay Başkanı şu teminatı net olarak veriyor: “Hiçbir darbe heveslisi TSK bünyesinde barınamaz...”

DİĞER YENİ YAZILAR